Tesztelik az e-Ivecót

2023.07.06. 09:04

Bárki ingyen utazhat a dizájndíjas elektromos buszon Kaposváron

Egy olyan elektromos buszt tesztelnek Kaposváron, amely 2021-ben a világkiállításon dizájndíjat nyert.

Góz Lilla

A járművet először a somogyi vármegyeszékhelyen használják, bárki ingyenesen utazhat a busszal péntekig. Egy kínai egyetemista csak emiatt utazott Kaposvárra, hogy kipróbálja. 

A különleges, kék-fehér e-járat a töröcskei városrészből érkezett kedden délelőtt háromnegyed tízkor. 
– Két hónapja egy Mercedes volt, most az Ivecót próbáljuk ki, nagyon halk és könnyű vezetni, jól fordul – mondta el Szabó Veronika, a busz sofőrje, aki egy éve dolgozik buszsofőrként. 

Fotók: Lang Róbert

A busz egyik utasa, a Pekingben született Guo Bingyan egyenesen Budapestről érkezett, hogy kipróbálja a járatot. – Reggel öt órakor vonattal jöttem a fővárosból, ahol egyetemen tanulok, és késő délutánig itt leszek Kaposváron, fotózom és videózom a járművet és elküldöm a családomnak, barátaimnak – mondta el a fiatal. – Az a célom, hogy a környezettudatosság jegyében minél több ilyen járművet használjanak a tömegközlekedésben és bízom benne, hogy a fotóim és videóim által kedvet kapnak a döntéshozók – jegyezte meg Guo Bingyam. 

Forrai Viktor, a Kaposvári Közlekedési Zrt. forgalmi ügyintézője elmondta: a modern, tizenkét méteres Iveco e-way busz szombattól péntekig lesz forgalomban Kaposváron és bárki ingyenesen utazhat vele. – Száz százalékban elektromos busz, tavaly Németországban rekordot állított fel a jármű, utasokat szállítva a forgalomban 543 kilométert tudtak menni egy töltéssel – tette hozzá. Kaposváron több elektromos buszt teszteltek már, a tapasztalatok szerint mindössze négy óra elég a harmadik generációs akkumulátornak, hogy teljesen feltöltsön. 

A most tesztelt típus 2021-ben megkapta a Német Formatervezői Tanács haszongépjármű kategóriában a „Kiváló terméktervezés” díját is. Tavaly Spanyolországban több mint negyvenet vásároltak belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában