Napszúrás ellen

2023.07.31. 09:01

Extrém hőségben nagyobb a munkáltató felelőssége

A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a ruházat, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. A hirtelen jött nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, és különösen megterhelően hat a fizikai munkát végzők szervezetére. A munkavédelmi hatóság fokozott figyelmet fordít a dolgozók egészségvédelmére és biztonságára.

Sonline.hu

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A magas hőmérsékletű munkahelyi környezetben végzett munka lankadó éberséggel, csökkenő elővigyázatossággal és romló fizikai teljesítőképességgel járhat együtt. A kedvezőtlen élettani változások növelik a munkahelyi balesetek kockázatát, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz. 
A szabadban dolgozók számára különösen nagy és növekvő egészségi és biztonsági kockázatot jelenthetnek a hőhullámok, valamint az erős UV-sugárzás. A hőártalom többféleképpen jelentkezhet annak súlyosságától függően, így napszúrás, hőséggörcsök, hőkimerülés és hőguta formájában, és nagyon kell figyelni, mert a hőkimerülés gyorsan válhat hőgutává, ami életveszélyes állapot és azonnali kórházi ellátást igényel! 

A munkáltatóknak megelőző intézkedéseket kell hozniuk a munkavállalók egészségvédelmére. A folyadékveszteség pótlására megfelelő hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani, a munkaszervezés során pihenőidőt kell beiktatni, amit lehetőleg a környezethez képest hűvösebb (árnyékos) helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között tölthetnek el a dolgozók. Elő kell segíteni a munkavállalók hőséghez való alkalmazkodását, például rövidebb munkaperiódusokat és hosszabb munkaközi szünetek váltakozásával. Az egyéni védőeszközök biztosításakor figyelembe kell venni a dolgozók általános egészségi állapotát és a viselésből adódó többletterhelést. Tájékoztatni kell a munkavállalókat a folyadékpótlás szükségességéről, a túlzott igénybevétel tüneteiről, fel kell hívni a figyelmüket, hogy figyeljenek egymásra is. 

A Somogy Vármegyei Kormányhivatalban elmondták: a munkavédelmi hatóság szakemberei fokozott figyelmet fordítanak a munkavédelmi ellenőrzések során a melegben dolgozók egészségének és biztonságának védelmére. Somogyban az elmúlt években e tekintetben javulást tapasztaltak, de előfordul, hogy kisebb hiányosságokat találnak, amire figyelmeztetni kell a munkáltatókat, s szükség esetén természetesen intézkednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában