Sonline.hu podcast

2023.07.04. 17:16

Hátrányból indulnak és esélyt kapnak a jobb élethez (podcast, galéria)

Esélyt kaptak a nyaralásra a borsodi gyerekek Kastélyosdombón. Az Ökumenikus Segélyszervezet Esély elnevezésű táborában húsz iskolás vesz részt ezen a héten. A zömében hátrányos helyzetű fiataloknak játékos és felzárkózást segítő programokkal készültek a szervezők, melyeken keresztül a pénzügyi tudatosságra is nevelik őket.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A szivárvány minden színében pompázó óriási ponyvával játszottak a gyerekek a kastélyosdombói táborban ottjártunkkor. A fiatalok az együttműködést, az egymás közötti bizalmat és a másik iránti odafigyelést gyakorolták. Ezeket az alap kompetenciákat azért is erősítették a gyerekekben, hogy a tábor tematikájának, a pénzügyi tudatosságnak az útjára léphessenek a következő napokban.

Faller Balázs az Esély tábor vezetője lapunknak elmondta, a gyerekeket nemcsak az egyhetes táborban fejlesztik és segítik, hanem egész évben odafigyelnek rájuk az intézményeikben is, melyekben összesen mintegy 3000 fiatallal vannak kapcsoltban. – A táborozó gyerekekkel a tavasszal már találkoztam, beszélgettem, játszottam és próbáltam megismerni őket – mondta Faller Balázs. – Erre azért is volt szükség, hogy itt, az egy hetes táborban már könnyebben tudjunk együtt dolgozni. A „munka” természetesen nem ér véget. Ősszel majd meglátogatjuk a fiatalokat, mert kíváncsiak vagyunk arra, hogy itt Kastélyosdombón mit tanultak meg, és abból mennyit tudnak hasznosítani. Ez fontos, mert akkor jövőre még hatékonyabban és még jobban tudunk majd esélyt adni a számukra – hangsúlyozta Faller Balázs.

A tábor vezetője arról is beszélt lapunknak, az egy hetes vakáció a gyerekeknek többféle esélyt is kínál. Sokan nem jutnak el semmilyen nyári táborba, ezért a kastélyosdombói nyaralás az egyetlen esélyük arra, hogy a szünidő alatt eltávolodjanak otthonról.

A 11 éves Hankó Levente Vizsolyról érkezett a segélyszervezet somogyi táborába. A diák érdeklődésünkre elmondta, nagyon boldog és hálás, amiért eljutott más vármegyébe. Már az első napon is több barátot szerzett magának és sok játékos élményben lehetett része. A novajidrányi Bódi Nikolász is első alkalommal járt Kastélyosdombón. A fiatal lapunknak elmondta, a szerencsésebb gyerekek közé tartozik, mert a vakáció alatt még egy másik táborba is eljuthat majd.

A dél-somogyi településen a következő két hétben is szerveznek majd Esély tábort. A jövő héten kizárólag somogyi fiatalokkal foglalkoznak, majd az ország több pontjáról érkeznek gyerekek, akik sport és egészségtudatos életmód táborban tölthetnek el egy hetet. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában