Ellenőrzések

2023.07.26. 10:18

Jól vizsgáztak a nyári táborok

Tábor tábort ér a vakáció ideje alatt Somogyban. Ahhoz, hogy a szülők nyugodt szívvel engedjék el gyermekeiket egy-egy ilyen kikapcsolódásra, biztonságban kell tudniuk őket.

Ez nem csak a felügyelet kapcsán van így, hanem a körülmények tekintetében is. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal a nyári szezonban folyamatosan végzi a táborok közegészségügyi ellenőrzését. Somogyban a Balaton-parton működik a legtöbb tábor, mely ottalvós és napközis. 2023-ban a mai napig 210 tábort jelentettek be, számuk az előző évhez képest kismértékben csökkent, jellemzően a kereskedelmi szálláshelyekre bejelentett csoportok száma lett kevesebb. 

A szálláshellyel rendelkező táborok között kiemelkedő jelentőséggel bír a Fonyódligeti Erzsébet-tábor, amelyet a 2021-es újranyitás óta évente fejlesztenek. 2023-ra elkészült a tereprendezés, nincs már a táboron belül lezárt terület.

Fonyódligeten idén már nincs több lezárt terület 

Rendszeresen ellenőrzik a Somogy Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi munkatársai a nyári táborokat. A helyszíni szemlék során vizsgálják a jogszabályok betartását, a megfelelő egészségügyi ellátás és elsősegélynyújtó felszerelés meglétét, a tábor helyét és környezetét, a higiénés körülményeket, az ivóvíz biztosítását, és a mellékhelyiségek számát, állapotát. Figyelik a takarítottságot, a textíliák állapotát és tisztaságát, a táborozók szülői egészségügyi nyilatkozatát, az étkeztetés módját, a hulladékgyűjtés és -tárolás megfelelőségét, a veszélyes anyagok tárolását, a biztonsági adatlapokat, a rovar- és rágcsálóirtást, a nem dohányzók védelmével kapcsolatos jogszabályi előírások betartását. 

Az ellenőrzések után néhány esetben karbantartási hiányosságok miatt intézkedési terv készítését kérték az üzemeltetőktől, akik ennek határidőre eleget is tettek, így hatósági eljárás indítására eddig nem volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában