Korosztályos Eb

2023.07.08. 12:07

Kaposváron lett harmadszor Európa-bajnok a fiatal birkózó

A 15 éves, 58 kg-os Ritter Sophie pénteken este már a harmadik korosztályos Európa-bajnoki aranyérmét ünnepelhette a Kaposvár Arénában. A magyar leányok összesen három aranyat, egy ezüstöt és további bronzokat gyűjtöttek be.

Fenyő Gábor

– Mondhatni előre meg volt írva a sorsa. Az édesapja, Ritter Árpád kétszeres Európa-bajnok, de van neki egy világbajnoki ezüstje is és (ugyancsak két) Eb-bronza, a két fogásnemben pedig összesen 11 alkalommal volt országos bajnok.
– Pedig nem úgy kezdődött, hogy én is birkózó leszek – kezdte a 15 éves, 58 kg-os súlycsoportban versenyző Ritter Sophia. – Három évesen kezdtem ritmikus gimnasztikázni, s csak öt évvel később váltottam át birkózásra.

– Miért?
– A húgom járt már birkózni, s igazából ő vett rá, hogy egyszer tartsak vele az edzésre. Aztán annyira megfogott ez a sportág, hogy örök barátság lett a vége; ennek már hét éve.

– Még be sem töltötte a 15. életévét, már most túl szárnyalta édesapja eredményeit, mármint az Európa-bajnoki győzelmek számát illetően.
– Az teljesen más; ő felnőtt mezőnyben állhatott kétszer a dobogó legtetejére. Tisztelem apukámat és az elért eredményeit, de van még bőven tanulni valóm ebben a műfajban.

– Hol szedte össze a szeme alatti sérülést?
– Itt Kaposváron az U15-es Európa-bajnokság nyitó napján. A selejtezőknél még az első meccsemen az azeri Fidan Babayeva ellen szólítottak szőnyegre, akkor szakadt fel az arcomon a bőr. A meccs után és este is borogattuk, úgy hogy kész voltam a péntek esti döntőre.

– Tavaly az U15-ös, jó egy hónapja pedig ugyancsak a horvát fővárosban, Zágrábban az U17-es Európa-bajnokságon feszíthetett büszkén a dobogó legfelső fokára. Pénteken este aztán Kaposváron már háromszoros korosztályos Európa-bajnok lett. Melyik a kedvenc városa?
– Most valószínűleg azt várja, hogy Zágrábot mondom. Pedig nem ez a válaszom. Én inkább olasz párti vagyok, az itáliai városokat kedvelem a leginkább.

 

Három magyar Európa-bajnokot avattak Kaposváron

A csütörtöki nyitónapon megszületett a magyar csapat első érme. A 33 kg-os súlycsoportban – ahol mindössze hárman indultak – körmérkőzések alapján dőltek el a végső helyezések. Szentpál Vivien előbb kikapott az orosz Darija Maszlennikovától, utána viszont nagy csatában egyetlen ponttal legyőzte a török Aysemin Kacant, így ezüstéremmel zárta a kaposvári korosztályos kontinensviadalt.

A pénteki folytatásban délelőtt előbb a szabadfogású fiúk selejteztek, akik kétszáznál is többen voltak. A 38 kg-os Kajdi Kornél, a 41 kg-os Szuromi László, az egyaránt 44 kg-os Máté Miklós és Németh Bálint, az 52 kg-os Donkó Lehel, a 68 kg-os Kalina Balázs és a 75 kg-os Bárány-Almási Tamás az első, míg a 62 kg-os Tugyi Zétény a második fellépése után búcsúzott. Öten ugyan elverekedték magukat a negyeddöntőig, de itt a 38 kg-os Pécsi Szebasztián, a 41 kg-os Sumejko Kiril, az 57 kg-os Láng Vince és a 85 kg-os Szikszai Levente a második, míg a 48 kg-os Bódi Csaba a harmadik fellépése után köszönt el a kaposvári Eb-től. Így már pénteken eldőlt, hogy a magyarok érem nélkül zárják a szabadfogású küzdelmeket.

A pénteki napot a leánydöntők és bronzmérkőzések zárták. A 39 kg-os Sillei Janka, a 46 kg-os Zsitovoz Mária és az 58 kg-os Ritter Sophie az aranyért, míg a 35 kg-os Banai Zoé, a 42 kg-os Pusztai Kata, a 46 kg-os Németh Szonja és a 62 kg-os Bereczki Réka a bronz­ért birkózhatott.

Mindhárom döntősünk végül arany­éremmel zárt, míg a 33 kg-os Szentpál Viviennek ezüstöt akasztottak a nyakába.

A hétvégi program
SZOMBAT
Kötöttfogásúak. Selejtezők 10.30 órától, negyeddöntők 17 órától.
Szabadfogásúak. Döntők és bronzmérkőzések 17.30 órától.
VASÁRNAP
Kötöttfogásúak. Döntők és bronzmérkőzések 10.30 órától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában