Birkózás

2023.07.06. 19:44

Birkózó Eb: három napig gyűrik egymást Európa ifjú titánjai Kaposváron

Csütörtökön délelőtt a leány selejtezőkkel kezdődött, s vasárnap a fiú kötött fogású döntőkkel zárul majd az U15-os birkózó Európa-bajnokság a somogyi megyeszékhelyen. A korosztályos kontinens-viadal résztvevői a régi városi körcsarnokban melegítenek be, míg az Eb-meccseket a Kaposvár Arénában rendezik.

Fenyő Gábor

Fotó: Lang Róbert

Kezdjük a kaposvári korosztályos birkózó Európa-bajnokság első napjának történéseit némi múltidézéssel. Az U15-ös Európa-bajnokságot első alkalommal 2017-ben rendezte meg a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW). A második Eb-t Győrben rendezték, s idén újra visszatért az U15-ös korosztály Magyarországra. Tavaly a horvát fővárosban, Zágrábban a leányok kilenc medált gyűjtöttek össze (ebből öt volt arany), míg a fiúk öt érmet. Gulyás István szövetségi edző – aki korábban 22 éven át irányította a magyar felnőtt szabadfogású birkózó-válogatottat – most Kaposváron is sikeres szereplésben bízik. Annyival nehezebb idén a dolgunk, hogy ezúttal indulhatnak az oroszok és a fehéroroszok is.

– Az ukránok viszont nem jöttek el  a háborús helyzet miatt. Így is itt vannak Európa 30 országából majd hatszázan – mondta amolyan bevezetőként Takács László, a Kaposvári Sporközpont és Sportiskola birkózó-szakosztályának a vezetőedzője.

A házigazda magyarok élnek a lehetőséggel, azaz maximális létszámú csapatot indítanak; a leányoknál és a fiúknál  is – kötött- és szabadfogásban – a 10–10 súlycsoportban összesen egy híján 40 versenyzőt neveztek. A magyar csapat a kontinens-viadalra Kaposváron a Klebersberg Kollégium tornacsarnokában készült.

– Ez a korosztály nem igazán tartozik az erősségünk közé. Talán majd jövőre, de inkább két év múlva már mi, kaposváriak is érdekeltek leszünk reményeink szerint az U15-ös Európa-bajnokságon – egészítette ki mondandóját Takács László.

Amúgy nagy nevekből abszolút nincs hiány. Eljött Kaposvárra Bacsa Ferenc és fia, Péter is – előbbi az olimpiai aranyérmes Lőrinc Tamás és ezüstérmes öccse, Viktor (nevelő)edzője volt, míg utóbbi egykori négyszeres bajnok, a Magyar Birkózó Szövetség  ügyvezető alelnöke. Találkoztunk Ritter Árpáddal is, aki két Európa-bajnokságot is nyert, de van neki egy világbajnoki ezüstje és (ugyancsak két) Eb-bronza, a két fogásnemben pedig összesen 11 alkalommal volt országos bajnok. Most tehetséges leányát, Sophiet – aki serdülő létére előtte az U17-es korosztályban szerzett Európa-bajnoki címet a horvát fővárosban – trenírozza. A Eb-t délután Szita Károly, Kaposvár polgármestere nyitotta meg, s részt vett rajta Hegedűs Csaba, aki anno még 1972-ben Münchenben a századik magyar olimpiai aranyérmet vehette át.

Amúgy csütörtökön több mint másfél száz leány kezdte meg a küzdelmeket a Kaposvár Arénában, s a 13 versenyzőnk közül nyolcan jutottak a délutáni elődöntőbe. Az Az 50 kg-os Teleki Réka és Balázs Zea, az 54 kg-os Czeglédy Emese, az 58 kg-os Báger Barbara és a 66 kg-os Brigovácz Barbara a selejtezők során búcsúzott, míg a 36 kg-os Banai Zoéra, a 39 kg-os Sillei Jankára, a 42 kg-os Pusztai Katára, a 46 kg-os Zsitovoz Máriára és Németh Szonjára, az 58 kg-os Ritter Sophie-ra, valamint a 62 kg-os Bereczki Rékára még délután is várt egy fellépés.

A női döntőket pénteken este rendezik, s közben a szabad fogású fiúkat is szőnyegre szólítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában