Mesterség

2023.07.29. 20:00

Nem alszik ki a tüzes hagyomány Vésén

Izzott a parázs, ütötték a vasat szombaton Vésén. A somogyi településen huszonegyedik alkalommal rendeztek kovácstalálkozót, ahol szebbnél szebb alkotások készültek a vasmunkások által.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

 – Édesapámnak van egy lakatos műhelye és tízévesen már ott sertepertéltem, kovácsolt vas falikarok készítésében segítettem neki és utána inasként kitanultam a szakmát – mondta el a 17 éves Molnár Benedek, aki Ürömről érkezett Vésére és egy gyertyatartót alkotott. – Minimális fizikum nem árt ha van, de ha valaki ezt elkezdni, akkor beleerősödik – tette hozzá. – Óriási öröm nekem, mikor egy alkotásom el nyeri az emberek tetszését és nagyon szeretek koszos lenni, ilyenkor legálisan lehetek az – mesélte mosolyogva az ifjú kovács. 

 

Rajta kívül több mint tucatnyi vasmunkás vett részt a találkozón, akik az ország szinte minden tájáról érkeztek. Közülük tízen versenyeztek. Takáts Zoltán, a Magyarországi Kovácsmíves Céh Egyesület atyamestere lapunknak elmondta: mesterségük a kihalófélben lévő szakmák közé tartozik, mindezek ellenére nem csak az idősebb generáció, hanem a fiatalok is komolyan érdeklődnek a szakma iránt. – Korábban egy kötelező feladatot csinált mindenki, most a fantáziára van bízva, az alkotások Vésén maradnak, gazdagítva a helyi gyűjteményt – tette hozzá az atyamester. 

– Én ötvenöt éve űzöm a mesterséget, de minden alkalommal mikor összejövünk, tanulok valamit, nagy szívfájdalmam, hogy a kovács szakképzésnek jelenleg semmilyen hivatalos formája nincs – jegyezte meg a mester. Bertók László, a település polgármestere elmondta: 21. alkalommal rendezték meg a kovácstalálkozót és a helyi múzeumban több száz alkotást láthattak az érdeklődők. – A dugóhúzón át a kalaptartón át még művészi kivitelezésű angyalka is a tárlat része – tette hozzá a polgármester. A kovácsműhelyben is izzott a parázs. A kaposvári Szabó Tamás szerszámokat javított és fokost, hajlítószerszámot készített. – Takács Péter bácsi patkolókovács a honvédségnél rákos paták gyógyítását is megtanulta, gyerekként sok tőrkést kaptam tőle, sokat tanított, de a harminchét kilómmal nem sok esélyem volt kovácsnak lenni, de a fém szeretete végig kísérte az életemet – mondta el Szabó Tamás. 

Huszti Gábor, a vármegyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte: a kovács mesterséget bemutató rendezvény Somogy egyik legrégebbi hagyománnyal bíró és a mai napig működő eseménye, ahol érezhető a szakma iránti szeretet. Az egész napos, ingyenes rendezvényen több kísérőprogrammal, zenés, táncos műsorokkal várták az érdeklődőket. A kicsik nyuszit is simogathattak, de népi játékokat is kipróbálhattak, valamint körhintán és ugrálóváron szórakozhattak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában