Fotók és videó!

2023.07.09. 16:06

Parasztolimpián és szivacslövészeten is próbázhattak a látrányi vigadalomban

A bátorságpróba, a parasztolimpia és a főzőversenyen kívül a szivacslövészet és buborékfújás sem hiányzott a hétvégi látrányi vigadalomban. Akik alkotni akartak, azokat a levendáriumban várták, ahol illatzsákot készítettek. A rendezvény két sztárvendége, R. Kárpáti Péter és Faragó András Topy volt.

Harsányi Miklós

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

A szivacslövészeket száz négyzetméteres csatatér várta, s bár kora délután már erősen tűzött a nap, újabb jelentkező tette próbára célzó-képességét. Novák Gergely feleségével és nagyobbik  fiával a buborék-fújásban jeleskedett, s gyorsan kijelölték a következő állomástt: a tűzoltó autó egy fiús családban szinte kötelező program.

– Kifejezetten tetszik, hogy a legkisebbekre is gondoltak – mondta a fiatalember. – Hiába a hőség, úgy tűnik, hogy maradunk még egy darabig, mivel bőven van játék. S okos dolognak tartom, hogy olyan elfoglaltságokat szerveztek, amibe a szülők is szívesen bekapcsolódnak.

A tűzoltóautó és a speciális felszerelések az első perctől fogva vonzották a gyerkőcöket, Lendvai Bálint, a Látrányi Önkéntes Életmentő és Tűzoltó Egyesület parancsnoka és csapata végig ügyelt a biztonságra. Kétségkívül a vigadalom egyik legizgalmasabb pillanata a bátorságpróba volt: aki akart, az eltérő magasságban elhelyezett báláról az ugrópárnán landolhatott. Akadt olyan kiskamasz, aki zsinórban ötször használta ki a nem mindennapi lehetőséget. S ha vigadalom, akkor alap a főzőverseny, melyen sztárok is tiszteletüket tették.

  – Ezúttal lecsós csirkével készülünk – mondta Faragó András Topy. – Kedvelem a hagyományos ételeket, így például a pörköltet, de nyitott vagyok az újdonságokra is. Ha például külföldre utazom, szinte minden alkalommal különböző fűszerekkel térek haza, s igyekszem minél több fajtát használni. S mi a főzés titka? Nem kell félni,  érdemes merészen kipróbálni az eddig kevésbé ismert alapanyagokat, kísérletezni a különböző ízekkel.

R. Kárpáti Péter szerint a főzés, akárcsak egy jó közösségi rendezvény, összehozza az embereket. Élményt ad, az együtt töltött idő, a kellemes beszélgetés feltölti a résztvevőket, s a nyár különösen alkalmas erre. A látrányi főzőversenyen 12 csoport ragadott fakanalat, a Maczék Tiborné, Lendvai Zoltánné és Váradi Gáborné alkotta helyi csapat  gulyáslevessel rukkolt elő. Legényeket, menyecskéket, asszonyokat, férfiakat és sihederek egyaránt vártak a látrányi parasztolimpián, ahol rönkhasításban, talicskatolásban is díjazták a teljesítményüket.

Éjszakába nyúló utcabál

Magyar nóta, néptánc, tűzijáték és utcabál is színesítette a látrányi vigadalmat, ahol Faragó András Topy is fellépett. Az összejövetel nem csupán a helyieknek szólt, hanem a Balaton partól is elutaztak Látrányba, s kora délutántól késő estig több mint 600-an szórakozhattak felhőtlenül. Kelemen Ferenc polgármester hangsúlyozta: olyan vidám rendezvényt akartak tartani, ami összekovácsolja a helyi közösséget, s ugyanakkor a településre látogató turisták is bepillantást nyernek a település életébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában