Sonline.hu videó

2023.07.23. 19:00

Tízezernél is többen vállalták a nagy kihívást

Tengernyi magyar a magyar tengerben – így szólt a 41. Lidl Balaton-átúszás szlogenje, amelyet vasárnap több mint tízezren, egészen pontosan 10 ezer 437-en rajtoltak teljesítettek. A bátor és elszánt próbázók között ott volt Novák Katalin köztársasági elnök is, aki a klasszikus, 5,2 km-es távon indult.

Fenyő Gábor

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

Az idei, sorrendben 41. Lidl Balaton-átúszás más volt, mint a többi. A szokásos szombat helyett – a meglehetősen szeszélyes nyári időjárás miatt – egy nappal később, vasárnap rendezték a hagyományos erőpróbát, de így is több mint tízezren indultak. Hét óra után pár perccel rajtoltak el az első indulók Révfülöpről, s bő egy óra elteltével már a boglári célban voltak. 

Sokan most indultak először, de olyan próbázóval is találkoztunk, aki már a 46. Balaton-átúszáson van túl. Nincs szó tévedésről: korábban ugyanis több alkalommal is megbirkózott egy évben kétszer is a magyar tenger hullámaival.

Elsőként a tavalyi győztes, Barabás Imre ért partot 1 óra 5:37-es idővel, a nők közül pedig Bohács Luca volt a leggyorsabb 1 óra 13:00-ás idejével. Őket Mészáros Miklós, a házigazda Balatonboglár polgármestere, és Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője fogadta és köszöntette virágcsokorral a célban.

Jó páran voltak, akiket a boglári célban tólószékes kocsival vártak. Köztük volt Patkás Tomi, alias „Rocky”; neki ez már a kilencedik Balaton-átúszása volt.

– Jövőre szeretném megcsinálni a tizedik nagy próbámat, aztán majd meglátjuk, hogy mit tartogat a jövő – mondta az 52 éves győri mozgáskorlátozott sportember, akinek mind a két lábát amputálták, s 2 óra 40 perc alatt szokta teljesíteni a nagy balatoni próbát. Amúgy világrekorder: ő ez egyetlen mozgássérült sportoló az egész világon, aki az Amerikai Egyesült Államokban Alcatrazról ki tudott úszni. Ez napra pontosan tavaly augusztus 18-án volt.

A szintén mozgássérült Nagy Tamás Szolnokról érkezett, s  most próbálkozott meg először a Balaton-átúszással. Czene Gábort viszont kétszer is köszöntötték Balatonbogláron a Platán-strandon kialakított célban. Ő ugyanis másodszor is hajóra szállt, hogy átúszhassa a Balatont.

Az idei Balaton-átúszás nem volt zökkenőmentes. A viszonylag nagy hullámokkal sokan nem boldogultak, így aztán többször is fordultak a motoros mentőhajók. Egy úszó például alámerült; sok víz került a tüdejébe, de stabilizálni tudták  az állapotát. Egy másik próbázót mentőhajóval hoztak vissza a révfülöpi rajthelyszínre, ahol hosszú ideig ápolták a mentőben.

Az idei 41. Lild Balaton-átúszáson a klasszikus, 5,2 km-es átúszáson 8 ezer 947 bátor próbázó vett részt, míg a Balatonboglárról rajtoló 2,6 km-es féltávra 857-en, a szintén Révfülöpről rajtoló SUP-os áthúzásra pedig 633-an neveztek. 1071 hazai településről és 49 országból érkeztek a résztvevők, s a mezőny legidősebb indulója 86 éves volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában