Ragadozógyérítés

2023.07.10. 09:10

Többtucatnyi varjút és rókát lőttek ki a vadászok

Minden évben összevonva a Hivatásos Vadász Megyei Válogató Versennyel és Szakmai Nappal megrendezik Somogyban a ragadozógyérítési programot.

Góz Lilla

Az idei ragadozógyérítésre június 20-ig lehetett jelentkezni egyéni hivatásos és sportvadászoknak, valamint vadászatra jogosultaknak egyaránt. A program keretein belül a ragadozók elejtése június 28-án éjfélig tartott. 

Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara somogyi területi szervezetének titkára szakmai szempontból értékelte a programot, amely tíz éve demonstratív módon hívja fel a figyelmet a ragadozógyérítés fontosságára. Elmondta, hogy a terítékadatokat illetően idén jelentős emelkedés tapasztalható, főként a szárnyas kártevők vonatkozásában. Amíg az elmúlt években 70-90 ragadozó került terítékre alig egy tucat varjúfélével, az idén összesen 192 példány, amelyből több mint 55 százalékot képviseltek a madár kártevők. 

Összesen 48 rókát, 5 aranysakált, 31 borzot, 1 nyestet, 53 dolmányos varjút, 48 szarkát és 6 szajkót ejtettek el a vadászok. A legtöbb egyedet létrás és Larsen-csapda segítségével ejtették el a részt vevő vadászok. A versengésen Vajda István lett az első 34 ragadozóval, Beda János a második, Rózsa Martin pedig a harmadik helyen végzett. Az első helyezett 150 ezer a második és a harmadik 100, illetve 70 ezer forint pénzjutalmat nyert a serleg és oklevéldíjazás mellé. A Vándorserleget a Kapostáj Zrt. hódította el a Duna Dráva Nemzeti Parktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában