Megyei időjárás

2023.07.18. 14:17

Tovább folytatódik a kánikula

Szerdán a reggeli, délelőtti órákban északon, északkeleten és délnyugaton előfordulhatnak elvétve itt-ott zivatarok, majd ezek a déli órákra megszűnnek. Lecsökken a felhőzet, kisüt a nap, fokozódik a fülledtség.

Sonline.hu

Fotó: Lapat Lili

Kora délután országszerte napsütéses, kifejezetten meleg idő várható, csapadék nélkül.
Késő délután azonban egy hidegfront éri el nyugati határainkat, emiatt először északnyugaton, majd szerte a Dunántúlon este már délen is előfordulhatnak szórványosan zivatarok. Délnyugaton és a déli határszélen van legnagyobb esélye heves zivatarok kialakulásának. Heves zivatart 100 km/h körüli széllökés, és nagyméretű jég, felhőszakadás kísérhet. Az ország többi részén kisebb az esély heves eseményekre, természetesen teljesen ott sincs kizárva. Várhatóan az ország északkeleti felén csak kevés helyen fordulhat elő csapadék.
Az éjszaka második felére kivonulnak a zivatarok az országból, megnyugszik az időjárás, és fokozatosan csökken a felhőzet. A légmozgás a zivatarok elvonulását követően legyengül.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):
szerda reggel 20,
szerda délután 33,
csütörtök reggel 17 fok körül alakul.

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Csütörtökre kis mértékben újból csökken a hőmérséklet, de ennek ellenére is megmarad a kánikula. A nap nagy részén napsütéses idő várható, de délutántól ezen a napon is kialakulhatnak elvétve, kevés helyet érintően zivatargócok, mely esemény leginkább az északkeleti határvidéket érintheti.
- Pénteken egy újabb csapadékzóna, és hidegfront érkezik térségünkbe. Délelőtt napsütéses, mérsékelten felhős idő a legvalószínűbb. Késő délutántól, északnyugat felől terjeszkedve, egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok. Hevesebb zivatarok ismét délnyugaton, illetve délen esélyesebbek.
- Szombaton változóan felhős-napos, már jellemzően 30 fok alatti hőmérsékletű idő ígérkezik. Délután helyenként előfordulhatnak záporok, zivatarok, erre nagyobb esély a jelenlegi modellszámítások alapján nyugaton és délen van.
- Vasárnap már nyugodt, napsütéses időjárás körvonalazódik, 30 fok körüli maximum hőmérséklettel. forrás: eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában