Árvízi helyzet

2023.08.15. 09:06

Elmúlt a veszély, mérséklik a készültséget a Dráván

A drávasztárai védelmi szakaszon megszüntette a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVÍZIG) az árvízvédelmi készültséget.

Koszorus Rita

A drávaszabolcsi szakaszon még elsőfokú védelmi készültség van érvényben, ahol kedd reggel 400 centiméteren mérték a Dráva vízállását. Mint arról korábban többször is beszámoltunk, hat napon át áradt a Dráva. Több szakaszon megdőlt a korábban mér legmagasabb vízállása, azonban szerencsére Barcsnál nem volt történelmi árvíz, ahogyan arra előzetesen számítottak. 

A vízügyi szakemberek közel 90 kilométeres szakaszon védekeztek az áradás ellen a Dráván augusztus 6-tól kezdődően. Mint azt a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság közölte, a folyó augusztus 11-én elhúzódó tetőzéssel, 586 centiméteres vízállással, Drávaszabolcsnál volt a legmagasabb.
A tetőzés értéke 10 centiméterrel maradt el az eddig valaha mért legnagyobb, 1972-es vízállástól.  A folyó azóta lassú apadásnak indult. Hétfő délután 3 órakor – II. fokú készültség mellett – 458 centiméter a vízállás a drávaszabolcsi vízmércén. 

A déli határfolyó kedden reggel 7 órakor 139 centiméteten állt Barcsnál, ami jelentős apadás az egy héttel korábbi 447 centiméteres vízálláshoz képest. A vízügyi szakemberek videókat is közöltek a drávai áradásról, amelyeken többek között a drávaszabolcsi és barcsi helyzetet is meg lehet tekinteni. A csatornán a 2023-as áradás fontos pillanatait osztották meg a lakossággal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában