Vízügy

2023.08.28. 06:57

Hatvanéves lejárókat is elbontanak majd a Balatonnál

Lakossági fórumot tartottak az illegális lejárókról és engedély nélkül felállított stégekről Balatonmáriafürdőn.

Harsányi Miklós

Fotó: H. Szabó Sándor

Galácz György polgármester és a vízügyi kirendeltség vezetői tájékoztatták az érdeklődőket. A fórumon kiderült, a polgármester és a vízügy szándéka az azonnali rendcsinálás, aminek keretében nagyjából 120 lejáróból maximum 21 kaphatna engedélyt a legjobb esetben, az is elég bonyolult procedúra után és nem biztosan. 

Tudomásunkra jutott, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai elkezdték az engedély nélküli stégek, vízbejárók bontását Balatonmáriafürdő területéhez kapcsolódó partszakaszon 

– mondta érdeklődésünkre Galácz György. Lakossági kérésre még az augusztus 14-iki ülésen úgy döntöttek, hogy a korrekt tájékoztatás érdekében fórumot tartanak. A testület abban is döntött: a lakóközösséget képviselve a szakhatóságoknál kezdeményezik a Balatonra merőleges 21 utcára a közösségi lejárók fennmaradását. Melyek az önkormányzat szabályozási tervében nem szerepelnek, s így jelenleg azok is szabályellenesen működnek. A vízügyi igazgatóság vezetői részletes tájékoztatást adtak a fórumon az érdeklődőknek, hogy egyes esetekben milyen lehetőség van a törvényes üzemeltetésre. 
 

 A településnél közel 200 stég található, s csaknem 60 százalékának nincs engedélye 

– hangsúlyozta a polgármester. 

A tulajdonosok felszólítást kapnak, s ha nem tesznek eleget a szabályoknak, akkor elbontják a stégeket.

 Vízlejáróból több mint 120 lehet, az említett 21-en kívül az egyedi magánlejárók esetében a tulajdonosnak kell lefolytatni az engedélyeztetési eljárást. 
 

Százhúsz érdeklődő vett részt a tájékoztató fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában