Pékség

2023.08.19. 14:00

Nagyüzem a pékségekben: nincs nemzeti ünnep új kenyér nélkül

Nagyüzem van a somogyi pékségekben. Augusztus 20-a előtt több száz kenyér készül náluk. A legalább két kilós parasztkenyerek nagyon kelendőek, a legtöbb vásárló a hagyományos eljárású kenyeret keresi.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

Megállás nélkül dolgoznak a pékségek az egyik kaposvári üzemben. Hagyományos kovász mellett élesztőt is használnak. – Minden pékárunál meg van a szabály, hogyan kell elkészíteni, például a gyökérkenyérhez 24 órás kovászt használunk, a parasztkenyérbe dupla mennyiséget teszünk és a dagasztás után legalább 45 percet pihentetjük a tésztát, majd formázzuk és kisütjük – mondta Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy pékség tulajdonosa.– Augusztus 20-a előtt megnő a forgalmunk, több száz kenyér készül, nagyon népszerűek a parasztkenyerek – emelte ki Ojtó Lajos. Hozzátette: az ünnepek előtt csak az vesz szénhidrát csökkentett vagy barna kenyeret, akinek az egészsége miatt ezt kell fogyasztania. Idén az ünnepek előtt nem tapasztalható áremelkedés. – Nem lett drágább és olcsóbb sem a kenyér, kicsit mérséklődött a liszt ára, amely segített a pékségek helyzetén – emelte ki Ojtó Lajos. Tóth Tamás, a Desedai Pékség ügyvezetője elmondta: náluk is augusztus 20-a előtti napokban jóval több kenyér fogy. – Rendeltek nagyobb parasztkenyeret, apróbb Erzsébet kenyeret is, amelyet a templomban szentelnek meg – mondta el a pékség tulajdonosa.

Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Vármegyei Igazgatóságának elnöke elmondta: idén a vármegyében 56 844 hektárra vetettek búzát, amelynek betakarítása a napokban befejeződött. – A kalászosból 5,8-6,3 tonna hektáronként a termésátlag, a virágzáskor esős, szeles idő volt és így kevesébe kötöttek jól a szemek, hiányosak voltak a kalászok, tavalyhoz képest kevesebb emiatt a búza mennyisége – tette hozzá az elnök. Madarász Zoltán kiemelte: megtesznek mindent, hogy az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabonára és olajos magvakra, bevezetett átmeneti importtilalom fenn maradjon. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar vásárlók hazai gabonából készült termékeket vásároljanak, mert a hazai termékek szigorú ellenőrzéseken esnek át.– A magyar mezőgazdaság több mint 20 millió ember ellátására képes, az ágazat szereplőire minden körülmények között a koronavírus-járvány idején vagy éppen az orosz-ukrán háború alatt is mindig lehet számítani – mondta el Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető kitért arra is, hogy az idei nyáron a gabona és olajos növények felvásárlási árának rendkívül alacsony szintje okoz kihívásokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában