Ellenőrzések

2023.08.30. 19:46

Parlagfű: negyven évre elég a mag a földeken

Az elmúlt napokban nagyon magas szintre ért a levegőben megtalálható parlagfűpollenek száma, ami az arra érzékenyek számára komoly allergiás tüneteket okozhat. A korábbi hónapok változékony időjárása kifejezetten kedvezett a növény gyors fejlődésének. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal munkatársai lokalizálják és ellenőrzik a gyomnövénnyel fertőzött területeket, és szükség esetén intézkednek annak kiirtásáról.

Nagy László

Fotó: Lang Róbert

Novák Csaba, az Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője lapunknak elmondta: a lakosság, a gazdálkodók már évek óta jól tudják, hogy aki nem kaszálja le a területét, és bebizonyosodik, hogy az parlagfűvel fertőzött, az akár büntetésre, kényszerkaszálásra is számíthat. Azzal viszont már kevesen vannak tisztában, hogy mikortól kell figyelni a növény előbújására és kiirtására. A mondás – miszerint gyökerestől kell megoldani a problémát – ebben az esetben hatványozottan igaz, hiszen a évelő növény májusban már kihajt, csipkés levelei alapján egyre felismerhetőbbé válik, viszont még nincs erős gyökérzete, és a száránál fogva könnyen kihúzható. A meleg és a csapadék mennyisége alapján akár már júliusban kipattanhatnak a virágport rejtő bimbók, és a pollenszórás egészen októberig eltarthat. Nagyon fontos, hogy még a virágpor levegőbe kerülése előtt kihúzzuk vagy lekaszáljuk a növényt, mert a pollenek erősen allergének, s ha a növény magot érlel, a földre hullva több évtizedig is fertőzhetik a területet. 

Az osztályvezető kiemelte: jelenleg annyi parlagfűmag van a földeken, ami 40 évre elegendő ahhoz, hogy a növény kihajtson. A Parlagfű Információs Rendszeren keresztül Somogyban idén 62 bejelentés érkezett, melyek jellemzően belterületi földrészleteket érintenek. Mivel a Somogy Vármegyei Kormányhivatal feladatkörébe tartozik a parlagfű-ellenőrzés, ezért a lakossági bejelentések mellett hivatalból is végzik a felderítést. Június óta 51 esetben mértek be parlagfüves területet és 46 esetben rendeltek el közérdekű védekezést. Mivel a gyomnövény számára kedvezőek a körülmények, emiatt ezek a számok napról napra nőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában