Madár az ász

2023.08.04. 18:22

Sikeresen költött Somogyban a Békászó sas

A békászó sas hazánk egyik legritkább fészkelő ragadozómadara, csupán 35-40 pár fészkel, derül ki a Balaton Felvidéki Nemzeti Park statisztikájából.

Sonline.hu

Fotó: Péntek István

Két elkülönülő populációja van: az Északi-középhegységben (28-35 pár) és a Dél-Dunántúlon (5-7 pár). Ez utóbbi csekély méretű állományhoz tartozik a nálunk fészkelő pár is. A fajt 2009-ben találták meg a Balaton Felvidéki Nemzeti Park munkatársai akik a 2010-es évek elején az itteni állományt 2-3 párra becsülték. Sajnos az utóbbi években már csak egy aktív Dél-Dunántúli revír maradt és itt sem volt minden évben sikeres költés. Ezért külön öröm, hogy az idei évben sikeres fészkelést regisztráltak.

Szinai Péter Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetmegőrzési Osztály munkatársa azt is elmondta, hogy a békászó sas közepes testű ragadozó madár, mely kifejezetten zárt idős állományokban fészkel. Hosszútávú vonuló; egy viszonylag szűk vonulási folyosót követve a telet Afrika déli felén tölti.

Fotó: wikipedia

 Általában két tojást rak és mivel fiókák közötti agresszivitás különösen erős, az elsőnek kikelő fióka szinte minden esetben elpusztítja kisebb testvérét. Ezt a jelenséget a bibliai párhuzammal káinizmusnak nevezzük. Táplálékát a talajon szerzi, hazánkban leggyakrabban és túlnyomórészt pockokat zsákmányol. Magyar elnevezése – kicsit ellentmondásosan – csak nálunk hangzik furcsán, mert tőlünk északabbra (Lengyelország, Baltikum) táplálékának legjelentősebb részét valóban a békafajok teszik ki.

Fészkelőhelyén nagyon érzékeny a zavarásra, szűk vonulási útvonalán pedig számtalan veszélynek van kitéve (pl. a Libanonban és Szíriában folyó jól ismert, nagymértékű vadászat), ezért hazai állománya csökkenő. Szerencsére világállománya - ez nagy vonalakban Kelet-Európát fedi le - még stabil, nagyságrendileg 20.000 párra tehető. A fészek lokalizálásában segítséget nyújtott Péntek István (BNPI) és Túri István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában