Óriás a levelek között

2023.08.07. 11:30

Termetes szarvasgombát talált Detto kutya Kaposvár közelében

Óriási szarvasgombát rejtett a somogyi föld.

Góz Lilla

Fotó: UL-FOTO

Háromszáztizenhárom grammos szarvasgombát talált Vrancsik Tibor Belső-Somogyban, egy Kaposvár közeli magánerdőben. – Nem gyakori az ekkora súlyú szarvasgomba, de annyira nem ritka, az elmúlt időszak kedvezett a fejlődésének – mondta el Vrancsik Tibor, aki 2014 óta gombaszakellenőr és 2016 óta szarvasgombász is. 

Hozzátette: a gombát Detto nevű, két és fél éves fekete labrador-németjuhász keverék kutyája találta meg. Elmondta: az eb még most tanulja a szarvasgombakeresést, de úgy tűnik, hogy van hozzá érzéke. A szarvasgomba ősi idők óta a csúcsgasztronómia szerves részét képzi, hiszen igazi ritkaságnak számít. 

 

Szarvasgomba nagyhatalom Magyarország 

Magyarország jelenleg az egyik legnagyobb európai szarvasgomba-gyűjtő ország Franciaország, Spanyolország és Olaszország mellett. Szinte az év teljes időszakában gyűjthető az érett szarvasgomba, hazánkban a leggyakoribb a nyáron termő kátrányszagú szarvasgomba, amelynek valójában nincs kátrányszaga, ősszel a burgundi és a homoki szarvasgomba, télen a fehér vagy más néven piros húsú szarvasgombát lehet megtalálni.

Dettó és a zsákmány.

Az illata határozza meg az értékét 

A föld feletti gombák fejlődése rendkívül gyors, azonban a föld alatt spórát képző szarvasgombáknál legalább 2-3 hónap szükséges az érett termőtest kialakulásához. Rejtélyes, legendás élőlény a szarvasgomba, a legtöbb embernek afrodiziákumként[10] jut az eszébe, habár a szarvasgomba vágykeltő hatása egyértelműen nem bizonyított. Illata és íze fűszeres, kissé a fokhagymára emlékeztető, de emellett valami különös, nehezen meghatározható zamata van.

 

Szarvasokhoz kapcsolódik a legenda 

A legenda szerint a gímszarvasok szeptemberben-októberben a párzás előtt ettől a gombafajtól kapnak új erőre. A hím gímszarvasok feltúrják az erdő talaját, ha pedig rátalálnak az értékes csemegére, elfogyasztása után valósággal megőrülnek a nőstény utáni vágytól. Legendásan erős serkentő hatása miatt a szarvasgomba az ókortól a mai napig rendkívül keresett, és igen drága gombaféleség. Azonban a hírhedtsége ellenére a szarvasgomba egy fűszer is, amelynek nem a mennyisége, hanem az illata határozza meg az értékét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában