Gyerekzsivaj

2023.08.30. 12:44

A jövő generációknak építettek minibölcsődét Keresztúron

Átadták a balatonkeresztúri Mikkamakka Minibölcsődét, ahol legalább hét kisgyermek nevelésére lesz lehetőség. Az önkormányzat egy veszteségesen működő helyi attrakciót alakított át bölcsődévé a TOP Plusz programból elnyert forrás segítségével.

Koszorus Rita

A bejárat mellett sorakoztak a kismotorok és a kicsik már alig várták, hogy felfedezzék leendő bölcsődéjüket. Az ünnepélyes átadón azok a picik is részt vettek, akik már felvételt nyertek a minibölcsődébe, de olyanok is voltak, akik még anyukájuk pocakjában érkeztek. 

– Nagyon jó, hogy Keresztúron is van bölcsőde, ideje volt már, hogy legyen ilyen lehetőség a településen. A nagyobbik gyermekünk szeptembertől már ide jár és úton van a második babánk is – mondta Mazzag Barbara.

A Mikkamakka Minibölcsődének az az épület ad helyet, amely korábban a négy évszak játszóház volt. – Ez az attrakció is a Covid járvány áldozata lett, az utolsó időszakban 300 ezer forintos bevételt termelt miközben hárommillió forint volt a település kiadása a működtetésére, mondta Kovács József, Balatonkeresztúr polgármestere.

A 10 éve elkészült épületet átalakították, az udvarra 15 millió forint értékben új játékokat vásároltak. De a projekt keretében arra is lehetőség volt, hogy egy gyerekülésekkel felszerelt mikrobuszt vegyen a település, amellyel megoldják azoknak a gyerekeknek a szállítását, akiket nem tudnak szüleik elvinni. A település a beruházásra több mint 112 millió forintos forrást nyert a TOP Plusz programból.

– Még Brüsszel rá sem bólintott, de már elkészült a minibölcsőde Balatonkeresztúron, ez úgy lehetséges, hogy a magyar kormány megelőlegezte a támogatást, mondta ünnepi beszédében Biró Norbert, a Somogy vármegyei közgyűlési elnöke. Örömteli, hogy Balatonkeresztúr gyarapodik és szükség van a bölcsődei szolgáltatásra, ez azt is jelenti, hogy lesz új generáció, érdemes tehát fejleszteni a településeket.

Helyi szolgáltatások őrzik meg a lakosságot

A megnyitón elhangzott: Balatonkeresztúron az elmúlt időszakban 60, míg a szomszédos Balatonmáriafürdőn 20 kisgyermek született.
– Egy olyan világot élünk, amelyben a települések versenyeznek azért, hogy megtartsák a lakosságot. Bizonyított, hogy ahol megvannak ennek az intézményi feltételei, van iskola, óvoda, bölcsőde, ott sikeresen teszik ezt, mondta Móring József Attila, országgyűlési képviselő, a Dél-Dunántúl fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A szalagátvágást követően a szülők és a leendő bölcsisek először tekinthették meg a leendő intézményüket, ahol az első napot megelőzően egy bölcsőde nyitogatóra is várják a kicsiket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában