Visszatérő téma

2023.08.07. 07:00

Van, aki hajthatatlan, mások szerint egy pohárka még belefér

Megoszlanak a vélemények a zéró toleranciáról, ugyanis a vezetés előtti minimális alkoholfogyasztás a napokban visszatérő vitatémát szolgáltatott. A szabályozásnak vannak támogatói és ellenzői, de az biztos, hogy a biztonságos közlekedés mindenki elemi érdeke.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az Építési és Közlekedési Minisztérium felülvizsgálja a zéró toleranciát, döntés még nincs, egyelőre csak a külföldi szabályozási gyakorlatokat gyűjtik össze. A Belügyminisztérium cáfolta, hogy eltörölnék itthon a teljes alkoholtilalmat a vezetésnél. Az Európai Unió 27 tagállamából mindössze négyben van teljes tilalom: Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Románia rendelt el zéró toleranciát. 

A somogyi sofőrök sem képviselnek egységes álláspontot, bár közülük azt senki sem gondolja, hogy a közlekedési szabályokat nem kellene szigorúan betartani. 
– Szerintem egyetlen pohár borral vagy sörrel még nem lenne baj, mert annyitól nem hibázik a vezető – mondta a somogyjádi Peres Miklós, aki 40 éve ül a volán mögött. 
– Ami külföldön működik, hogy egy pohár belefér, az csak ott életszerű – mondta a hetesi Vigh István Ádám. – Viszont amikor Magyarországon az Árpád-hídon 150-nel száguldoznak, akkor nincs túl jó véleményem az ötletről. 

– Attól tartok, ha a magyar ember engedményt kapna ebben a tekintetben, akkor elszabadulna a pokol – mondta Györkő Gyula kaposvári taxis. – Hiszen látható, hogy sokan a minimális szabályokat sem tartják be az utakon, és az is megdöbbentő, hogy hány ittas sofőr akad fenn mondjuk egy húsvéti ellenőrzésen. 

A közlekedési szakértő hajthatatlan ebben a kérdésben. – A közlekedés etikai kérdés, de ha az autósok közül egyesek nem tartják be a sebességhatárokat, az előzési szabályokat, akkor mitől várjuk, hogy a minimális alkoholfogyasztást betartanák? – tette fel a kérdést Koncz István igazságügyi közlekedési szakértő. – Magyarázza el nekem valaki, hogy a zéró tolerancia eltörlésével mitől lesz jobb a helyzet az utakon. Ha megteszi, akkor támogatom, de addig a leghatározottabban ellenzem! 

A Somogy Vármegyei Rend­őr-főkapitányság kommunikációs szolgálata érdeklődésünkre azt felelte, hogy a közlekedésrendészeti szakembereik rendszeresen szervezett ellenőrzésekkel, összehangolt akciókkal igyekeznek kiszűrni a forgalomból azokat a járművezetőket, akik ittasan ülnek a volán mögé. Túlnyomórészt talán épp ennek köszönhetően Somogyban 2019 és 2022 között erőteljesen visszaesett a számuk. Míg 2019-ben közel 1400 ilyen esettel találkoztak, addig 2022-ben már csak alig több mint 550-el. A balesetek közel 10 százalékát évről évre továbbra is ittas közlekedők okozzák. 
 

A borászok helyzetén segítene a szabályozás enyhítése

A magyar borászok évek óta szorgalmazzák az enyhítést, a téma rendszeresen felmerül borászati konferenciákon. A hazai borfogyasztás visszaesőben van, míg tíz éve évi 24-25 liter volt az egy főre eső átlagfogyasztás, ez mára visszaesett 15-16 literre. A statisztikákat ismeri Koltai Tamás szőlősgyöröki borász is, aki ennek alapján nem tagadja, hogy a zéró tolerancia eltörlése nem tenne rosszat az ágazatnak, bár abban nem biztos, hogy a fogyasztást számottevően fellendítené-e, de talán megállíthatná a hanyatlást. Egy pohár bor még nem jelent részegséget, csak azt, hogy valaki kellemesen fogyasztja el az ebédjét, vetette fel. A borászok sokat kóstolnak, ugyanakkor állandóan kocsiban ülnek, ám vezetés előtt szigorúan kiköpik a kortyot, idézte fel a saját helyzetüket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában