Hír

2023.09.09. 10:43

A helyiek emlékezete vezetett el a sírokhoz

Német katonák holttestét találták meg a pogányszentpéteri temetőben nemrég. Flinger Tamás polgármester lapunknak elmondta, a Magyar Honvédség munkatársai és a német hadsereg, a Bundeswehr magyarországi megbízottja végezte a feltárást.

Marosi Gábor

A második világháború idején elhunyt katonákra a precíz német dokumentációk és a helyi idősek emlékezete alapján bukkantak rá. – A feltárást végzők pontosan tudták a katonák rangját, életkorát, nevét és németországi lakhelyét is – emelte ki Flinger Tamás. – A nyolc német katonát 1945. március 30-án temették el a településünkön. Jelöletlen sírokban feküdtek és néhány holttestre az évek alatt rá is temettek. Nem ez volt az első exhumálás a faluban. 1993-ban négy katona maradványait ásták ki, a többi sír azonban érintetlen maradt. 
A testeket 1945-ben sátorponyvába tekerték be, és úgy tették le a földbe. Ezt bizonyítja az is, hogy előkerültek a föld alól a sátorponyva rögzítőgyűrűi is. Flinger Tamás kiemelte, nadrág- és zubbonygombot, dögcédulát és aranyfogat is találtak az ásáskor. Az elesett katonák személyes tárgyait elküldik a leszármazottaiknak, a földi maradványaikat pedig végső nyughelyre, a budaörsi katonai temetőbe helyezik majd el decemberben.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában