Sonline.hu videó

2023.09.22. 19:46

A világon egyedülálló szuperhajók futottak ki a siófoki kikötőből

Megtette első balatoni útját a Tomaj névre keresztelt új katamarán pénteken. A 35 méter hosszú hajó, melyben összesen 350 utas fér el, a Balatoni Hajózási (BAHART) Zrt. siófoki kikötőjéből indult el. A katamarán menetrend szerint, majd csak jövőre áll forgalomba, a kompok viszont még idén.

Marosi Gábor

Fotó: NemA

Négy új hajót vásárolt a BAHART az elmúlt hónapokban, ezek közül kettőt már összeszereltek a szakemberek. A pénteki rendezvényen a Tomaj katamaránt és a Tihany nevű kompot mutatták be a sajtó munkatársainak. A tájékoztatón elhangzott, a hajók minden szempontból egyediek. A világon nincsen másik hasonló, mert kizárólag a Balatonhoz, annak mélységéhez igazodva gyártották le Komáromban.

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések

 – hangsúlyozta Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. -Azzal, hogy kifutnak az új hajók és szolgálatba állnak, teljesen új minőséget jelent majd a legnagyobb és legnépszerűbb tavunk közlekedésében. Ezzel a fejlesztéssel egy régóta esedékes adósságot törlesztünk, hiszen a mostanáig közlekedő kompok és katamaránok 40 éve működnek a Balatonon. Jól szolgáltak, sokat láttak, de eljött a megújulás ideje. A kormány jelentős támogatást nyújtott ehhez. 2019-ben döntött a BAHART több mint 6 milliárdos tőkeemeléséről. Ez tette lehetővé a több mint 5 milliárd forintos beruházást, melyből két új kompot és két katamaránt vásárolt a társaság – tette hozzá az államtitkár.

Dömötör Csaba arról  is beszélt, a beruházás több fontos célt szolgál.  Javítja a Balaton környékén élők közlekedési lehetőségeit, a turistáknak nagyobb élményt jelent. Az új hajók több kerékpárt tudnak szállítani, és gyorsabban át lehet kelni egyik partról a másikra. – Ha sokan használják ezeket a hajókat, akkor az mérsékelheti a Balaton körüli autósforgalmat – emelte ki a politikus.

 

Köszöntöm önöket a Tomaj fedélzetén! Nagyon jó ezt kimondani!

 – ezekkel a mondatokkal kezdte beszédét Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója. – Ezzel egy különleges pillanathoz, egy történelmi mérföldkőhöz érkeztünk el, hiszen nem is egy hanem rögtön négy új hajóról beszélhetünk. A nyár vége felé kezdtük el összeszerelni a hajókat, miután egy nagyon komoly logisztikai művelet után a Dunán és a Sió-csatornán keresztül felúsztattuk a járműveket. Az új hajókra azért volt szükség, mert a flotta már elég idős. A régi katamaránok 1978-1981 között érkeztek meg, a kompok még ennél is idősebbek. A műszaki megújulás mellett a másik fontos szempont, amiért új hajókat vásároltunk, az utasok igényei és a számuk. Míg 2010-ben 800 ezer utast szállítottunk, addig tavaly csaknem 1 millió 400 ezret – tette hozzá Veigl Gábor.

Két tucat autó fér el a kompon 

Horváth Bálint a BAHART műszaki igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a 35 méter hosszú és majdnem 11 méter széles katamarán merülése 170 centiméter. A kontracsavaros, dízel-elektromos hajtásrendszerekkel ellátott vízi jármű zárt terében kétszázan tudnak leülni, az emelt fedélzeten pedig 83-an férnek el. Az állóhelyekkel együtt azonban 350 utasra van engedély. – A Tihany névre keresztelt komp 45 méter hosszú és majdnem 11 és fél méter széles, melynek a maximális merülése 135 centiméter – mondta Horváth Bálint. – A katamaránhoz képest annyi a különbség, hogy négy hajtóművet kell vezérelni. A kompra 24 átlagos méretű személyautó, 120 ember és 30 kerékpár fér fel egyszerre. Ha valamilyen rendezvény van a kompon, akkor tisztán 500 embert tudunk felengedni – tette hozzá a BAHART műszaki igazgatója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában