Balatoni szezon

2023.04.08. 20:00

Elrajtolt a balatoni hajózási szezon Siófokról

Bár borongós volt az időjárás, a Bahart első menetrendi hajója hagyományosan nagyszombaton elindult a siófoki kikötőből, s ezzel elrajtolt a 177.hajózási szezon. A Szent Miklós hajó utasait ünnepélyes keretek között Balatonfüreden várták. A hajózási társaság tovább folytatja a műszaki és digitális fejlesztéseket, 2023-ban új programokkal várják az utazókat, s a rendkívül népszerű bulihajók idén is kifutnak a kikötőkből.

Harsányi Miklós

Fotó: NemA

– A 2022-es év rendkívül jól sikerült, s arra számítunk, hogy az idei év legalább olyan jó lesz, mint a tavalyi volt – mondta Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója a Szent Miklós hajó fedélzetén. – Nyilván bízunk abban, hogy a Balaton népszerűsége töretlen, s legalább ugyanolyan sok vendég érkezik majd, mint a múlt évben. Másrészt a jó dolgok megőrzése mellett sok újdonsággal, fejlesztéssel is készülünk. 

A vezérigazgató arról is szólt: a jelenlegi hajóflotta folyamatos karbantartása, felújítása fontos feladat. Idén a Füred katamaránon történt egy jelentős beruházási munka, két kis nosztalgia hajó újul meg jelentős mértékben, illetve most épp a Lelle nevű hajó van  a sólyán. Emellett az új hajók is most már szállításra kész állapotban vannak, s a kikötő fejlesztések előkészítését is megkezdték. Ezek közül első prioritásban jelenleg a szántódi és a tihanyi rév szerepel, illetve a vitorlás kikötőkben is megkezdődött a megújulás. Több kikötőben a vizes blokkok,illetve mólók, járófelületek újultak meg az idei szezonra. Az is elhangzott: 2022-ben közel 2,1 millió utast szállítottak el a Balatoni Hajózási Zrt. hajói, gépjárművekből több mint 450 ezret vittek el, míg az elszállított kerékpárok száma meghaladta a 110 ezret.

– Bízunk abban, hogy legalább ezt a számot siker elérni – hangsúlyozta. – Azt látjuk, hogy a nyári idényben a komp már maximális kihasználtsággal közlekedik, hiszen folyamatosan  járnak a hajók és tele is vannak. Éppen erről szólnak a fejlesztések, s ezért épül a két új komp, s tervezzük a felújításokat.

Buli és gasztronómia

 Tavasszal gasztro-komp rendezvényt szerveznek, megújul a gyereknapi hajóprogram, s idén 100 varázshajó, illetve 176  bulihajó járatot is indítanak.  Ezen kívül  nyeremény játékkal és online akcióval is várják az érdeklődőket,  s tavaly elindult online-jegy kapcsán érdemes lesz folyamatosan  figyelni a cég honlapját. 

A kerékpáros turizmust is támogatják: a komp különösen népszerű a bringások körében, akárcsak a Fonyód-Badacsony, illetve Balatonboglár-Révfülöp járat. A cég tájékoztatása szerint május elsejétől a Fonyód-Badacsony  útvonalon óránként indulnak majd a járatok, s az utasok Balatonföldváron és Tihanyon kívül Balatonfüredet is gyakrabban érhetik el. S vitorláskikötők is megújultak, így a balatonföldvári és a szigligeti is. 

Arra a kérdésre, miszerint mi a legfontosabb stratégiai céljuk  az elkövetkező időszakban, a vezérigazgató kiemelte: azt szeretnék, hogy  a Bahart a 2030-ig tartó időszakban teljes mértékben megújuljon. Erről szól a flotta fejlesztés első üteme, a kikötők megújítása, illetve az informatikai fejlesztések is. 

– A sok kihívás ellenére, ami az elmúlt években minket ért – covid, energiaárak növekedése, aszály, –  nem hogy stabilan tudtunk működni, hanem megerősödtünk – hangsúlyozta Veigl Gábor. – Növekedett az utas számunk, s azt gondolom, minden alapunk adott a fejlődéshez.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában