Bábel

2023.09.11. 08:54

Az év végéig tart a lélekterápia az összművészeti varázskertben

Színes, nagyrészt a helyi közösségre fókuszáló programsorozatot tudhat maga mögött a nyáron a Babel Camp. Valójában még nincs vége a szezonnak, hiszen ősszel sem áll le az élet a kulturális epicentrumnak is beillő balatonboglári rendezvényhelyszínen.

Koszorus Rita

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

Éppen csak lezárult az első Boglart Fesztivál a Babel Camp szervezésében, máris a következő programra koncentrálnak. Nagy Géza, a Babel Camp vezetője elmondta: számukra felemás volt az idei nyár, a késve érkező állami támogatások és pályázati elbírálások miatt, nem épp úgy sikerült minden, ahogy tervezték. 
– Tavaly novemberben, a szervezés időszakában még úgy tűnt, hogy sok programunk és táborunk lesz ezen a nyáron. Aztán sorra derült ki a partnereinkről, hogy nem kapták meg a remélt támogatást, és nem tudják megtartani a tervezett programjaikat. A sűrű naptárunkból sorra hullottak ki a nyári események. Közülük több is átkerült későbbi időpontra, emiatt nálunk most kitolódik a szezon. Egészen október végéig – mondta Nagy Géza. Hozzátette: a Veszprém – Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében több nagy sikerű rendezvény is hátra van. 
– Terveztünk még három beszélgetést, szeptember 24-én Koltai Róbert és Kamondy Imre lesz a vendégünk. Ők a kaposvári Csiky Gergely Színház egykori legendás előadásairól és a boglári nyári színházi vendégjátékairól mesélnek majd. De még egy alkotótábort is szerveztünk a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet hallgatóinak részvételével. Szeptember végéig a kék kápolnában a Babel Camp szervezésében három fiatal művészt kértek fel különböző művészeti projektekre. 
Pálinkás Bence György, Török Tímea projektjével kezdődött a sorozat, dokumentumszínházi eszközökkel járták körbe a boglári műteremtárlatok idején itt élő nők történeteit. Helyi emlékeket gyűjtöttek a művészek, melyekből külön történeteket írtak, s amelyeket drámapedagógiai módszerekkel dolgoztak fel az egyes alkalmakon a résztvevőkkel. 
 

 


Fotók: Németh L.

Marino Lucio szólóestje varázslatos hangulatot teremtett
 

Jövőre újra lehet Babel Sound 
Az idén a pályázati kiírások késése miatt elmaradt a Babel Sound fesztivál. – Nagyon reméljük, hogy jövőre meg tudjuk tartani a szokásos formában és a megszokott helyen. Idén már nem volt idő lekötni a nemzetközi fellépőket. A zenészek és mi is várjuk, hogy újra legyen – szögezte le Nagy Géza. – Ha az ember nem tudja, hogy a következő évben „miből főzhet”, akkor nem kötheti le időben a programokat. Nagyon bízunk benne, hogy a korábbi partnereink vissza tudnak térni jövőre – tette hozzá. 
 

Koncertek decemberig, jön a Sziámi 


 

Az idei nyáron csatlakozott Boglár és a Babel Camp a cigány zene nemzetközi napjához is. A programok ősszel sem értek véget, szeptember 7. és 10. között a jelenleg Örkény színházban is dolgozó fiatal rendező, Kelemen Kristóf és csapata érkezett, szeptember 23-tól Németh Hajnal és alkotótársai érkeznek Berlinből a Szabadságcsapda című projektjükkel. Emellett a klubkoncertsorozat is folytatódik decemberig, fellép többek között Müller Péter Sziámi, a Cabaret Medrano és a Transzform Kvintett is. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában