Helyi közélet

2023.09.13. 11:00

Az idén húszéves a mernyei Beatles-gyűjtemény

Két évtizede rendezgeti a Beatles-kiállítását a mernyei Fehér Attila. Valamikor a kilencvenes évek végén gondolta azt Fehér Attila gyűjtő, hogy már tud annyit, hogy készítsen egy könyvet a gombafejűek történetéről.

Kovács Gábor László

Először az önkormányzathoz fordult támogatásért, de Kisfalusi András akkori polgármester azt javasolta, hogy tartson egy kiállítást, mégis csak tudják, hogy mit támogatnak. Így kezdődött. Az első kiállítás Mernyén, majd a szomszédos Somogygesztiben volt, utána a megyei rendőr-főkapitányságon. Az Alpoktól az Adriáig kiállításon a sportcsarnok egész előterét megkapta. 
– Telefonáltam művelődési házakba, ahol általában pozitív visszajelzést kaptam, így jutottam el Kadarkútra, Balatonlellére, Székesfehérvárra, Pécsre – idézte fel a relikviagyűjtő. 2011-ig 30 kiállítást tartottam Délnyugat-Magyarországon. Minden helyszínen csak a dicséretet és a biztatást kaptam. Végül 2011 október 5-én állandó kiállítást sikerült nyitnom Mernyén. Egyszer egy idős hölgy a Bangladesh-koncertet kérte tőlem, amit valaha a moziban látott. Természetesen megnézhette, sírt a végén, és ez nekem is megható élmény volt. 
A mernyei kiállítás útra kelt Kaposfőre, majd Dombóvárra települt, ahol a megnyitó után egy hónapig volt látható. A Beatles-kiállítást Kaposváron megtekintette Pitti Katalin, az Old Boys Zenekar, Mernyén a Hoolignas, a The BlackBirds Beatles tribute zenekar, valamint Szikora Róbert, Auguszt Bárió, The Bits és sok ismerős és ismeretlen. A kiállítás bemutat első kiadású nagylemezeket az USA-ból, amelyek különböznek az angol kiadásúaktól, vannak itt képeslapok, könyvek és korabeli újságok. Fehér Attila azon munkálkodik, hogy ne merüljön feledésbe, hogy volt valami, ami egykor megváltoztatta a világ zenéjét, a divatját, a kultúráját. Szerinte ezek az emlékek tartják össze a világot.
 

Ritkaságokat és ereklyéket őriz a „gombafejűektől”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában