Fotók!

2023.09.27. 17:26

Hazafi kaposvári kadétok tettek fogadalmat

Összesen 32 kilencedik osztályos kadét tett fogadalmat szerda délután a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Eötvös Loránd műszaki technikumban. A rendezvényen kiemelkedő tanulmányi eredményért 35 felsőbb éves diák részesült elismerésben, Kovács Gyula György ezredes, az 5. Területvédelmi Ezred ezredparancsnoka is köszöntötte az ünnepség résztvevőit.

Harsányi Miklós

– Önök egy nagyon fontos döntést hoztak, amivel kimutatták elkötelezettségüket Magyarország és a magyar honvédelem iránt – köszöntötte a kadétokat Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere. – Minden nemzet megmaradását a polgárainak hazaszeretete, hazafiassága biztosítja.

Takács Szilvia, az Eötvös Loránd műszaki technikum igazgatója hangsúlyozta: intézményükben az idén már ötödik alkalommal kerül sor kadétavatásra. Abban az iskolában, ahol a hazafias nevelés, a haza szeretetének fontossága mindig kiemelt figyelmet élvezett. Ünnepi beszédében az igazgatónő Gróf Széchenyi Istvánt idézte, s arról is szólt: a haza szeretetének megnyilvánulása a tett, azok a cselekedetek, melyeknek köszönhetően hazánk iránt elkötelezett, azért tenni akaró, tudásban és fizikai képességben felkészült, számos hasznos és korszerű ismerettel rendelkező egészséges fiatalokká válnak. E célnak az eléréséhez segít hozzá a honvéd kadét ágazati technikumi képzés. 

– Ne  feledjétek, az Eötvös kadét név kötelez – mondta a fiataloknak Takács Szilvia. – Legyetek büszkék arra, hogy ezt az intézményt képviselhetitek, legyetek büszkék arra, hogy a haza szeretete fontos számotokra.

Kovács Gyula György ezredes, a Magyar Honvédség 5. Területvédelmi Ezred ezredparancsnoka rámutatott: a kötelező sorkatonai szolgálat intézményének 2004-es felfüggesztése óta családalapítóvá vált egy olyan generáció, amely a honvédelemmel kapcsolatos feladatokról személyes tapasztalatokkal már nem rendelkezik. A Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, felváltva, kiegészítve és jelentősen újraértelmezve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját.  Arról is beszélt: Magyarországnak olyan hazafias, elkötelezett fiatalokra van szüksége, akire támaszkodni tud.

 –  Egy társadalom, egy nemzet csakis akkor lehet erős, életképes, ha a társadalomban élő emberek ezt a hazát sajátjuknak tekintik, úgy gondolkodnak, s annak érdekében mindent meg is tesznek – hangsúlyozta az ezredes.

A fiatalok elkötelezték magukat egy értékrend mellett 

– A hon védelmével kapcsolatos, elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzése és alkalmazási képessége az élet minden színterén hasznos lehet – mondta Kovács Gyula György. – A katonai tudás  magabiztosságot ad, növeli a reagáló és döntési képességet, fegyelemre, kitartásra, szabálykövetésre nevel. A katonai közegben bajtársiasságra épülő közösségek alakulnak ki.

A 14 éves lengyeltóti Pintér Máté azt mondta: a szakmai ismeretek, a csapatszellem és a rendszeres sportolási lehetőség miatt választotta a kadétképzést. A honvédelmi hivatás évek óta érdekli.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában