Konferencia

2023.09.15. 17:19

Húsz év alatt nagyot fejlődött a bőrgyógyászat, nyugdíjba vonult az osztályvezető professzor

Szakmai konferenciával ünnepelte pénteken a Kaposi Mór Oktató Kórház a bőrgyógyászati osztály elmúlt húsz évét pénteken. Ezen idő alatt professzor Battyáni Zita állt az osztály élén, ám most nyugdíjba vonult, de folytatja a gyógyítást a kaposvári kórházban. Káposztás Zsolt orvos-igazgató mondott köszöntőt, aki felidézte a kórház történetét is.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

A civil kezdeményezésre megalakult kórház első önálló osztálya lett 1876-ban a bőr-és nemi beteg gondozó, miután akkortájt a betegek nagy arányát ott kellett gyógyítani. Nagy elődök után 2003-ban vette át Battyáni Zita az osztály vezetését, hamarosan kisebb műtéteket végeztek, plasztikai sebészettel bővültek, és 2012 óta 20 ágyas fekvőbeteg részleggel és járóbeteg ellátással működnek. Teljes körű szakképzési helyszínként a bőrgyógyászat minden területével foglalkoznak a fertőzésektől kezdve az autoimmun vagy genetikai betegségekig, de aknéval (pattanásokkal) vagy hajhullással, lábszárfekéllyel küzdőkön is segítenek.   

Professzor Repa Imre, a kórház stratégiai igazgató köszöntötte Battyáni Zitát, akiről megemlítette, hogy nagy tapasztalata van a mindennapos gyógyításban, ugyanakkor a hazai és nemzetközi elismertsége óriási. A professzor asszonyt az onkodermatológia, vagyis a rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel foglalkozó gyógyítás meghatározó alakjának nevezte, aki orvosként, oktatóként és kutatóként vidéken, nevezetesen Kaposváron teremtett iskolát, és generációk nőttek fel a keze alatt.

 

A kaposvári bőrgyógyászat nagy változáson ment át két évtized alatt, és ez alapos szemléletváltozással járt, mondta a volt osztályvezető. Elindultak a biológiai terápiák, melyek teljes tünetmentességet és hosszú távú kezeléseket tettek lehetővé. A biológiai terápiához fehérjetermészetű anyagot használnak, amellyel a bőrtüneteket okozó gyulladásos molekulákat megkötik az emberi szervezetben. 

Nagy eredményt értek el a tumorok kezelésében, hangsúlyozta Battyáni Zita. Korábban áttétes esetben gyakran 4-5 hónapon belül elvesztették a melanómás betegeket, de a mostani kezelésekkel 10-15 éves túlélési idő is elérhető, és ha időben észreveszik, korai stádiumban felismerve gyógyítható a kór. Battyáni Zita 2010-ben habilitált a Pécsi Tudományegyetemen, és 2017 óta egyetemi magántanár. Pécsi, de a munkaheteit húsz éven át a kaposvári kórházban töltötte, ebben a családja támogatta. Utódja, Fábos Beáta megbízott osztályvezető  32 éve dolgozik az osztályon, és azt ígérte, hogy elődje nyomdokába lépve igazgatja majd a bőrgyógyászatot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában