A nap ereje

2023.09.19. 19:47

Lakócsán állt elsőként munkába a szociális naperőmű

Egy átlagos méretű szoba fűtését tudják kiváltani azok a rászoruló családok, akik részesülnek a Máltai Szeretszolgálat és a Felzárkózó Települések program szociális naperőművének bevételéből. Lakócsán indult el az első ilyen létesítmény Somogyban, de év végéig továbbiak állnak üzembe.

Koszorus Rita

Fotó: Majoros Árpád Csaba

Somogy vármegyében indult el az ország második szociális naperőműve, Lakócsán, amelynek bevételét a legszegényebb családok téli fűtésének támogatására fordítják.  A Felzárkózó települések program részeként a következő hónapokban 21 falu határában létesítenek hasonló napelemparkokat, év végéig további négyet Somogyban. Így Mikén, Ötvöskónyiban és Istvándiban is lesz hasonló beruházás. 

 Az első szociális erőművet két éve indítottuk el Tiszabőn és a tapasztalatok szerint az általa megtermelt energiából fél éven keresztül egy áltagos méretű szoba napi téli fűtését meg lehet oldani 

– mondta kérdésünkre Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője. A rendszer lényege, hogy a bevétel egy összesített alapba kerül, amelyből a nehézsorsú családok a helyi jelenlétpontok közreműködésével pályázhatnak a támogatásra, amelyet előrefizetős mérőórákra feltöltve kapnak meg, tette hozzá. Lakócsa határában egyhektáros területen 1011 napelem összekapcsolásával alakítottak ki egy kiserőművet, amely már két hónapja gyűjti a nap sugaraiból származó energiát. Arra számítanak, hogy az éves árbevételéből mintegy 100 kisgyermekes család részesülhet támogatásban a téli fűtési szezonban. 

Szociális naperőmű látogatás. Lakócsa 2023.09.13
Szociális naperőmű látogatás. Lakócsa 2023.09.13
Fotó: Majoros Árpád Csaba

A dél-somogyi településen jó helye lesz a támogatásnak, tudtuk meg Csonka József polgármestertől. – Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, mert ugyan az önkormányzatunk támogatja a rászoruló családokat tűzifával és segélyekkel, de a költségvetésünk véges, fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a statisztikák alapján legalább 30 család van Lakócsán, aki hátrányos helyzetű. 

Országos alapba kerül a haszon

A Felzárkózó települések program energetikai szakterületének koordinálásával az elmúlt időszakban 21 újabb helyszínen kezdődött meg hasonló beruházások előkészítése. Az európai uniós forrásokból a következő hónapokban megépülő naperőművek összesített teljesítménye 12.500 kilowatt-peak, ez a számítások szerint mintegy 2 ezer hátrányos helyzetű, kisgyermekes család támogatását teszi lehetővé az októbertől áprilisig tartó fűtési szezonban. A naperőművek által termelt energia ára egy országos alapba kerül, az összeg felhasználására pedig pályázatot írnak ki. A támogatást a Felzárkózó települések programban nevesített 300 legszegényebb település családjai kérelmezhetik a programot megvalósító segítő szervezetek közreműködésével. Az érintett településeken több mint nyolcvanezer háztartás található, ezek közül 13.600 ingatlan csatlakozik előrefizetős mérőórával a hálózatra. Az előrefizetős mérőórás fogyasztási helyeken nem képződik adósság, nincs kifizetetlen számla, a mérőórákra feltöltött egyenleg pedig célzott, másra nem fordítható támogatást nyújt az érintett családoknak. 

Szociális naperőmű látogatás. Lakócsa 2023.09.13
Szociális naperőmű látogatás. Lakócsa 2023.09.13
Fotó: Majoros Árpád Csaba

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában