Tárogatótalálkozó

2023.09.04. 09:00

Messze szállt a muzsika a zselici dombok közt

Másodszor rendeztek országos tárogatótalálkozót Somogy vármegyében, amelynek ezúttal is a bőszénfai Vörösalma Vadászház adott otthont.

Varga László

A tavalyi találkozó sikerét mi sem jelezte jobban, mint hogy a hangszeresek legjobbjai közül már tizenhárman látogattak el kedden a festői környezetben található létesítménybe, míg hárman más zenei műfajt képviseltek. 

A kaposvári Rádics Tibor tárogatón, felesége hegedűn játszott, Herczeg Jánosné pedig szép hangjával bűvölte el a közönséget, míg Hamarics Imre népies nevén „hosszi furuglát” szólaltatott meg az országos találkozón. 

Bár az elmúlt évben Rádicsék jóvoltából egyre több helyen csendült fel Somogyban is tárogatómuzsika, azért nálunk továbbra sem tartozik a legismertebb hangszerek közé ez a kuruc korból származó hungarikum. Hogy mégis vármegyénkben kerülhetett sor másodszor is az országos találkozóra, az a rendezvény szervezőjének, Gulyás Lászlónak köszönhető. 

– Bár Budapesten élek, Kiskorpádon láttam meg a napvilágot és tizennyolc éves koromig ez a település volt a lakhelyem, szüleim pedig ma is az ottani temetőben nyugszanak – nyilatkozta a nyugdíjas gépészmérnök. – Az életem további része a fővároshoz kötődött, ám a lelkem mélyén mindig is somogyi maradtam – hangsúlyozta. 

Bár gyerekkorában tangóharmonikán tanult meg játszani, sokáig háttérbe szorult életében a zene, és csak nyugdíjasként, a szülei halála után vette elő ismét a hangszert, majd ismerkedett meg a tárogatóval. 
– Már a Rákóczi Tárogató Egyesület tagjaként, egy diáktalálkozó alkalmával jártam Bőszénfán és határoztam el, hogy elhozom ide a műfaj legjobbjait – emlékezett vissza. 
Erre végül tavaly került sor, és hogy jó döntést hozott, az a megkérdezettek véleményéből is kiderült, akik elismerően szóltak a szép környezetről, nem utolsósorban pedig magáról a rendezvényről. A remek hangulatú találkozón a magyar dalkincs legszebbjeiből válogattak és eljátszották egymás nótáit is. Az erőteljes tárogatómuzsika a késő délutánba nyúlóan, szívet-lelket melengetően zengett a zselici fák között… 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában