Munka

2023.09.12. 17:14

Nagy sikere volt a „Szakmakóstoló” pályaorientációs programheteknek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt feladatának tartja az agrárszakmák népszerűsítését, a pályaválasztó fiatalok és szüleik tájékoztatását, az agrárszakképző intézményekbe történő beiskolázás elősegítését. Ennek részeként a nyáron „Szakmakóstoló” pályaorientációs programhetek keretében 19 agrárszakképző intézményben 380 általános iskolás kapott interaktív betekintési lehetőséget az agrárszakmák rejtelmeibe, munkafolyamataiba, az iskolák életébe.

Tapasztalatok szerint az élményalapú, játékos ismeretszerzés hatékonyabban szólítja meg az agrárszakmákat megismerni vágyó gyerekeket. Így történt a NAK támogatásával immár ötödik éve megszervezett „Szakmakóstoló” pályaorientációs programheteken is, ahol a szakképző intézmények színvonalas bemutatókkal és programokkal várták az általános iskolás tanulókat, akik 20 fős csoportokban „kóstolgatták” az adott iskola által kínált agrárszakmákat. 
A programhetekre június 19. és augusztus 18. között, az egész országra kiterjedően került sor, bejárós jelleggel. A programok gyakorlati környezetben valósultak meg, összesen 19 agrárszakképző intézményben, 56, az agráriumban dolgozó sikeres vállalkozó, vállalkozás bevonásával. Üzemlátogatásokra is sor került, ahol a diákok megismerhették, hogy milyen elvárások és munkakörülmények jellemzik az adott szakmákat.

A tanulók kipróbálhattak a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez kapcsolódó munkafolyamatokat (például borjúnevelés keretében a születéstől az első fejésig, magvak nedvességtartalmának meghatározása, talaj-előkészítés, talajtakarás, precíziós gazdálkodás lépései), betekintést nyerhettek az élelmiszerkészítés fortélyaiba (tej elsődleges vizsgálata, sajtüzem felszerelése, szikvízgyártás és lekvárkészítés, cukrászipari alapfogások, mézeskalács-készítés és -díszítés stb.). Megismerkedhettek az agrárgépészet rejtelmeivel (gépészeti alkatrészek, gépüzemeltetés, tesztvezetés, permeteződrón-bemutató), valamint erdőgazdálkodási és vadgazdálkodási ismeretekre tehettek szert (vadaspark állatainak gondozása, ismerkedés az erdőben található fafajokkal, vadnyomokkal, madarakkal). 
A játékos szakmai ismeretek és gyakorlati bemutatók mellett a diákok vetélkedőkön, szintetizáló kvízjátékokon mérhették össze a nap folyamán szerzett tudásukat. A programhét zárására a szülők is meghívást kaptak, akiknek a NAK vármegyei szakképzési referensei bemutatták az agrárium továbbtanulási lehetőségeit, valamint a szakképzésben elérhető tanulói juttatásokat. 

A programheteken bemutatott szakmák: Erdésztechnikus, Erdőművelő-fakitermelő, Kertész, Kertésztechnikus (Dísznövénytermesztő, virágkötő, Parképítő és fenntartó szakmairányok), Gazda (Állattenyésztő, Növénytermesztő, Lovász szakmairányok), Mezőgazdasági gépész, Mezőgazdasági technikus (Állattenyésztő, Növénytermesztő szakmairányok), Kistermelői élelmiszer-előállító, Pék-cukrász, Erjedés- és üdítőital-ipari technikus. 

A visszajelzések alapján a tanulók 95%-a szívesen vett részt a programhéten, ami segíti őket a későbbi pályaválasztásban. Áltagosan a gyerekek 70%-a mondta azt, hogy a „Szakmakóstoló” héten megismert szakma szerepelni fog a továbbtanulási tervei között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában