Önkéntes véradókra vadászik

2023.09.02. 11:30

Az idősebbeknek árthat a legtöbbet a tigrisszúnyog csípése

Néhány napon át tartott, amíg sikerült tisztázni, hogy a tigrisszúnyog felbukkanásával érintett magyar területeken lehet-e vért adni.

Kovács Gábor László

Fotó: Czerkl Gábor

Somogyban nem volt probléma a tigrisszúnyog okozta csípések miatt, ilyesmi nem befolyásolta a véradást, felelte kérdésünkre Hujber Tamás, a Magyar Vöröskereszt somogyi szervezetének munkatársa. Az Országos Vér­ellátó Szolgálat a Nemzeti Nép­egészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól tájékoztatást kap a nyugat-nílusi láz okozta megbetegedésekről. Ennek alapján azonosítják az érintett területet, és ha onnan érkezik valaki vért adni, akkor megkérdezik, emlékszik-e arra, hogy az átlagostól nagyobb, csíkos szúnyog megcsípte-e az elmúlt 30 napban. A válasz alapján döntenek a véradó alkalmasságáról, tehát területet nem zárnak ki a véradásból. 

Somogyban fertőzésről nem tudni, még nem mutatták ki a mintákban. – Bár a tigrisszúnyog feltehetően már az egész országban elterjedt, de csak akkor léphet fel komolyabb fertőzés, ha a populációja már érzékelhetően nagy – állapította meg Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója, nemzetközi hírű rovarász. Elmondta: ugyan nem a szúnyogok a szakterülete, viszont a múzeum adta ki a Magyarország csípőszúnyogjai című könyvet. A múzeumigazgató hangsúlyozta, hogy bár a szúnyog közvetíti a kórt, a szúnyogok és a betegségek terjedése között különbséget kell tenni. Hazánkban 200 szúnyogfaj él, és csak néhány okoz gondot. 

A betelepülő tigrisszúnyog populációja nem nagy. Hogy pontosan mennyi, azt nem tudni, mert átfogó vizsgálat nem készült még erről. A Dráva, a Balaton vagy a Deseda nem veszélyeztetettebb térség, mert a nagy víztestek nem a szúnyogok tipikus élőhelyei, inkább a kisebb állóvizeket, pocsolyákat kedvelik, hívta fel erre a figyelmet a rovarász. A szúnyogoknak gyors a fejlődésmenetük, 2–3 hét alatt felnőhet egy generáció, így egy nyáron akár sok millióra rúghat a populáció növekedése megfelelő körülmények között. 

Fiataloknál az influenzához hasonlók a tünetek 

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogok elleni védekezésre szólított fel a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Hazánkban a nyilvántartott megbetegedések száma az idén 15-re emelkedett. Budapesten kívül Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyéből azonosítottak betegeket. Többségük 60 évesnél idősebb. A NNGYK kiemelte, hogy bár az ázsiai tigrisszúnyog képes terjeszteni a nyugat-nílusi lázat is, annak elsődleges terjesztői mégis inkább a Magyarországon honos szúnyogok. A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3–6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Idős emberek esetében azonban idegrendszeri tünetek léphetnek fel. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában