Fejlődés

2023.09.23. 12:58

Vásártér és megfelelő vízelvezetés könnyíti a taszáriak életét

Átadták a vásárteret és a csapadékvíz-elvezető rendszert Taszáron szombaton délelőtt. A két beruházás értéke 260 millió forint, mely majdnem teljes egészében támogatásából valósult meg. A tervek szerint a faluban havonta egyszer szerveznek majd vásárnapot.

Marosi Gábor

Az esős, borongós időjárás részben felülírta az eseményt, de így is meg tudták szervezni az alkalmat Taszáron. Eredetileg az önkormányzat épülete melletti területen, szabadtéren kínálták volna portékáikat az árusokat, végül úgy döntöttek a szervezők, hogy a művelődési ház nagytermében alakítják ki a vásárcsarnokot.


Varjas András, Taszár polgármestere az ünnepségen elmondta, az üzemeltetési engedélyt amúgy is úgy kérte meg az önkormányzat, hogy rossz idő esetén fedett helyen, a művelődési házban is lehessen árusítani. – Természetesen jó időben, a volt strand területén kialakított vásártéren szervezzük meg az árusító napot – mondta a polgármester. – A Vidékfejlesztési Programban 50 millió forintot nyertünk arra, hogy méltó körülményeket biztosítsunk a helyi és a környékbeli termelőknek. Kültéren 16 árusítóhelyet alakítottunk ki, beltéren nagyjából 18-an férnek el, de ha kisebb asztalra van szüksége az árusoknak, akkor többen is beférnek – tette hozzá a település vezetője.
Varjas András arról is beszélt, a falu központjában található régi strand, mely évek óta nem üzemelt, csak csúfította a látképet. Azt is tervezték, hogy újra megnyitják a fürdőhelyet, de nem kaptak engedélyt rá, és a fenntartási költsége is sok lett volna, ezért úgy döntöttek, hogy más funkciót adnak a területnek.

Az első vásári napon is több mint egy tucatnyian árulták termékeiket.

 Élelmiszereket, díszeket, fából és kerámiából készült különféle használati eszközöket is lehetett vásárolni. A taszári Sipos Margit horgolt játékokat és figurákat árusított. Érdeklődésünkre elmondta, sajnos nincsen autója, busszal kicsit nehézkesen tudná szállítani munkáit, ezért örül annak, hogy helyben tudja árulni a kézzel készült termékeit.


 

Kétmilliárdból fejlesztettek az elmúlt években


 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) mintegy 210 millió forintos támogatásából négy utcában korszerűsítették a csapadékvíz-elevezető rendszert. A fejlesztés a Széchenyi utca templom alatti szakaszát, a Kinizsi, a Toldi és a Vörösmarty utcát érintette. A program részeként nagyon sok külterületi részt is rendbe tettek, hogy a Kapos folyóig megfelelő legyen a vízelvezetés. Witzmann Mihály Siófok és térségének országgyűlési képviselője az eseményen kiemelte, Taszár az elmúlt években több mint 2 milliárd forint állami támogatást nyert el, melyből különféle fejlesztések valósultak meg. – A jelenlegi nehézségek ellenére további beruházások lesznek még a településen – mondta Witzmann Mihály. – 170 millió forintból a helyi konyhát újítják majd fel, 250 millió forintból az önkormányzati épület energetika korszerűsítése valósulhat meg. A napokban pedig mintegy 10 millió forintot nyert a település arra, hogy a Kossuth utcában a járdát felújítsa – tette hozzá a politikus. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában