Genetikai diverzitás

2023.10.17. 18:09

A balatoni süllőállományt vizsgálták a kutatók

A Balaton nagy halpusztulásai sem változtattak a süllő genetikai diverzitásán. A tó egyik legkedveltebb halfaját vizsgálták kutatók, a tanulmányuk a Hydrobiologia folyóiratban jelent meg.

Góz Lilla

A közelmúltban megjelent kutatás, amelyet a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói publikáltak, a süllő populáció genetikai vizsgálatával foglalkozott a Balatonban. 

Egy 2022-es publikáció rávilágított, hogy a Balatonból származó szövetminták európai szinten is elkülönülő, genetikailag diverz képet mutatnak, azonban a Balatont önmagában ez idáig még nem vizsgálták ilyen szempontból. 

– A genetikai vizsgálatokból kiderült, hogy az 1960-as és 70-es évek halpusztulásai és a populáció megújulását támogató telepítések, a tóból nyert ikra keltetése, felnevelése és visszahelyezése nem befolyásolták jelentős mértékben az állomány genetikai sokféleségét – mondta el Bánó Bálint, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos segédmunkatársa. 

Kiemelte: a mostani vizsgálatok eredményei alapján a fogassüllő balatoni állományai metapopulációs rendszert alkotnak, amelyben csak a Keszthelyi-medencében élő állomány mutat bizonyos mértékű elkülönülést. Hozzátette: a genetikai adatok elemzése megerősíti a haljelöléses vizsgálatok tapasztalatait, miszerint az állományon belül egy kelet-nyugati irányú migráció mutatható ki. 

Bánó Bálint kiemelte: a süllő az egyik legnépszerűbb balatoni halfaj, ugyanakkora kevesen tudják, hogy a legközelebbi rokona nem a Balatonban is megtalálható kősüllő, hanem a tengeri süllő (Sander marinus). Megjegyezte azt is, hogy a kutatás eredményei fontos adatokkal járulnak hozzá a balatoni süllőállomány hosszú távú fenntarthatóságát megalapozó menedzsment kidolgozásához. A tanulmány a Hydrobiologia folyóiratban jelent meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában