Esemény

2023.10.14. 14:07

A jövőt tervezgették, az állatokat védték a taszári iskolások

A Taszári Fésűs Éva Általános Iskolában október 9-13 között izgalmas események várták a diákokat.

Barkóczy László

Állatvédelmi Témahetet tartottak az iskolában, ahol a programokon a gyerekeknek lehetőségük volt közelebbről megismerni az állatok világát, és megtanulni, hogyan gondoskodjanak róluk. A gyerekek a hét folyamán több, az állatvédelemhez kapcsolódó témában mélyülhettek el. Kiderült, hogy mit is értenek valójában állatvédelem alatt, és mi köze mindennek az állatjólét fogalmához. Mindezt játékos formában a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva: Paripám csodaszép Pejkó, Héja, héja Vaslapát gyermekjátékokkal valamint fal- plakát és rajzversennyel. Több látványos előadást is meghallgathattak: Ócenárium bemutató, Itt repül a kismadár, Legek a víz alatt címmel.

Nagy sikert arattak azok a programok ahol személyesen találkozhattak az állatokkal. Itt szemléltették az állatok gondozását, megismerték táplálkozási szokásaikat, az élőhelyüket és volt ahol meg is simogathatták őket. Az alábbi helyeken jártak:

- a helyi kutyatenyésztőnél, Tankovics Andráséknál, a KoriCockers American and English Cocker Spaniel Kennel tulajdonosainál.

-  Takács Péternél, a Taszári Vitál Lovas Sprtkub lovardájában.

-  Benke Mónika kaposhomoki farmján.

-  és a Török- Major birtokon. 

A héten megtanulták a diákok, hogy az egyik legfontosabb dolog, a türelem. Türelemmel legyenek házi kedvenceik iránt és mindig gondoskodjanak róluk. Ebbe beletartozik az etetés és a szeretet mellett a játék és a mindennapi séta is. 

Ezután következett a BEST DOG Kaposvári Kutyaiskola bemutatója. Betekintést nyerhettek a kutyakiképzés alapjaiba, ennek fontos alappilléreként az ember és állat közti jó kapcsolatba. De bizonyítást nyert, hogy játékkal és finom falatokkal bármire megtaníthatók a kutyusok.

A hét utolsó napján, pénteken 13-án, pályaorientációs napot is tartott az iskola. A tanulók betekintést nyerhettek a pályaválasztás rejtelmeibe. Az 5-8. osztályos tanulók megismerhették a helyi középiskolák kínálatát, előadásokat és különböző bemutatókat szerveztek nekik, valamint egyes szakmákban is kipróbálhatták magukat.

- PTE Szigeti-Gyula János Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola

Az újraélesztést és a segítségnyújtás legfontosabb mozzanatait is elsajátíthatták a diákok. Láthattak és kipróbálhattak vércukor és vérnyomás mérést is.

- Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola

Különleges díszítési technológiák, díszcsomagolások bemutatása. Versenyeken díjazott tortadíszek kiállítása.

- Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

Kiderült, hogy a kalácskészítésnek kétségtelenül az egyik legizgalmasabb része a fonás. Perecek alakítása hurkolással.

- Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium

Előadás: szakmacsoportok, tovább lépési lehetőség, ösztöndíj rendszer bemutatása.

- Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola

Az építőipar egyik legfontosabb alapelemét gyakorolhatták, ami nem más, mint a mérés és kijelölés. Szintezőműszerek bemutatása.

- Kacsó-Gép Kft. 

A 7-8. osztályos fiúk üzemlátogatáson vettek részt. A cégtulajdonos Kacsó Csaba mesélt a motorok javításának folyamatáról, a lépésekről, ami alatt megszületik egy alkatrész. Bemutatott néhány eszközt is, amit használnak. Választ kaptak a diákok a következő kérdésekre is. Például, milyen tantárgyak szükségesek hozzá? Hol van ilyen képzés? Hogy mennyire keresett és megfizetett ez a szakma? Milyen szociális szolgáltatások járnak?

Ezalatt a kisebb korosztály régi mesterségekkel ismerkedett, majd ehhez kapcsolódó játékos és rajzos feladatokat oldottak meg. 

A Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltógépjárműve is az iskolához érkezett, amit izgatottan vártak a gyerekek. A hasznos elméleti tudás mellett a kisdiákok közelről nézhették végig, hogyan és milyen típusú készülékekkel oltják el a lánglovagok a kisebb tüzeket.

Ezalatt a lányok fodrász- és sminkversenyen mérhették össze tudásukat. Itt számított az idő, a kreativitás és a technikai tudás is. Lenyűgöző alkotások születtek.

A nap zárásaként az alsósok „Állati vetélkedőn” mérhették össze ügyességüket, bátorságukat.

A színes programokat felsorakoztató rendezvénysorozat mindennapra tartogatott meglepetést a tanulók számára. A gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt a programokon, nagyon jól érezték magukat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában