Ha megütöd, leülöd

2023.10.17. 11:30

Akkor sem verjük meg a vasutast, ha nincs jegyünk

Ha megütöd, leülöd! Ezzel a szlogennel indított figyelemfelhívó kampányt a MÁV-Volán-Csoport a munkavállalói elleni támadások megelőzésére.

Harsányi Miklós

Somogyban 2022-ben kettő, 2023-ban egy esetben történt a MÁV-Start-nál jegyvizsgáló-bántalmazás, a Volánbusznál idén egyetlen autóbusz-vezetőt sem ért fizikai atrocitás, tavaly egy eset történt. 
– Anyázni kezdtek néhány napja az egyik somogyi vasúti járaton, amikor két nő jegyét kértem – mondta egy vasutas, aki kérte, ne írjuk le a nevét. – Nem volt náluk semmi, ellenben elkezdtek vitatkozni, s a végén már minden voltam. A támadást szerencsére megúszta, többnyire azok, akik természetesnek veszik, hogy jegy nélkül ingyen utazgatnak vasúton, s ha mégis lebuknak, különféle okokra hivatkozva próbálják megúszni a büntetést. A vasutas azt is elmondta: van telefonjuk, ha munka közben bármilyen baj éri őket, azonnal rendőri segítséget kérhetnek. A cégcsoport határozottan kiáll munkavállalói mellett és elítél mindennemű erőszakot. 
– 2022-ben 175, míg 2023 első félévében közel 90 főt ítéltek – akár gyorsított eljárásban – jogerősen szabadságvesztésre a bíróságok közfeladatot ellátó személy, autóbusz-vezetők, jegyvizsgálók terhére elkövetett erőszakos cselekedet miatt. A MÁV-Volán-Csoport azt is közölte, hogy az utasforgalommal érintett területeken közel 420 helyszínen több ezer kamerát üzemeltet. Az autóbuszok nagy részén fedélzeti kamerarendszerek működnek, amelyek a megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében nyújtanak segítséget. A MÁV-Start jegyvizsgálói már évek óta használnak testkamerát, összesen 169 készülék áll a dolgozók rendelkezésére. 
 

Kampányolnak


– A MÁV-Volán-Csoport honlapján, közösségimédia-felületein, vállalati blogjában, óriásplakátokon, járművein és autóbusz-, illetve vonatállomásain próbálja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy az erőszak nem megoldás a nézeteltérések rendezésére. A cég hangsúlyozza, hogy az autóbusz-vezetők, a vonatvezetők és a jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, bántalmazásuk vagy munkavégzésük akadályozása bűncselekménynek minősül. 


 

A cégcsoport határozottan kiáll munkavállalói mellett 
Fotóill.: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában