Nevelőszülő

2023.10.30. 07:00

Édesanyjának már nem volt ideje rá, lánya valóra váltotta az álmát

Még nagyjából negyven családra lenne szükség ahhoz Somogyban, hogy az állami gondozásban lévő fiatalokat nevelőszülőknél tudják elhelyezni. Jelenleg 137 nevelőszülői család összesen 338 gyermeket nevel a vármegyében. Egyikük Frank Zoltánné Katalin, aki férjével együtt 16 éve végzi szeretettel ezt a hivatást. A családot öreglaki otthonában látogattuk meg.

Marosi Gábor

Hatalmas mosollyal, jókedvűen és a közösen elkészített baracklekvárral töltött linzerrel vártak bennünket az Öreglakon élő gyerekek és nevelőanyjuk. Frankéknál jelenleg öt fiatal cseperedik, ottjártunkkor hárman voltak otthon. Egy 14 éves kislány és testvére, egy 8 éves fiú, akik két éve élnek a faluban, valamint egy 11 éves lány, akit testvérével együtt nyolc évvel ezelőtt kezdtek el nevelni Katalinék. Frankék ötödik nevelt gyermeke, egy 9 éves kislány, aki éppen színházban volt, amikor náluk jártunk. 

Fotók: Lang Róbert

– Nagyon szeret bennünket anya és apa, sokat segítenek és jó programokat találnak ki – mesélte csillogó szemekkel az egyik kislány. – Mi is nagyon szeretjük őket, sokszor segítek apának fát hordani – vette át a szót kicsit megszeppenve testvére. Legrégebb óta egy 11 éves kislány és testvére nevelkedik Katalinéknál. A fiatalok azt is látták, amikor Frankék első nevelt ikerpár gyermeke évekkel ezelőtt „kirepült” a házból. – Jó itt élni nagyon, mert amit szeretnék és kérünk, azt meg is kapjuk – válaszolta kérdésünkre az egyik gyerek. – Sok helyre járunk, anyáék mindenhova elengednek, befizetnek minket, és azt is megengedik, hogy főzzünk – tette hozzá a fiatal. 

Frank Zoltánné azért is vállalta a nevelőszülőséget, mert édesanyja korábban állami gondoskodásban élt az öreglaki leányotthonban. Testvérei közül néhányan nevelőszülőkhöz kerültek, de Katalin édesanyjának ez a lehetőség nem adatott meg. Felnőttként szeretett volna nevelőszülő lenni, de sajnos fiatalon meghalt. – Miatta is született meg a döntés, hogy belevágunk a nevelőszülőségbe – hangsúlyozta Frank Zoltánné. 

Katalin és férje rutinos szülőknek számítottak, amikor 2007-ben belevágtak. Kettő lányuk volt, akik mellé a tanfolyam után nem sokkal nyolc­éves ikerlányokat vittek haza. – Sírtunk a boldogságtól és hatalmas öröm töltötte el a lelkünket, hogy két új gyermekkel bővül a családunk – emlékezett vissza Katalin. – A vér szerinti gyerekeink is nagyon várták már a „testvéreiket”. Mielőtt mentünk az ikrekért, telepakolták az autót mindenféle játékkal, rajzokkal – tette hozzá. 

Frank Zoltánné lapunknak elmondta, családjuk nagyon összetartó, mindenben kiegészítik egymást és arra törekednek, hogy a nevelt gyermekeik mindig jól érezzék magukat. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az önbizalmukat erősítsék, növeljék, hogy amikor egyszer önálló életet kezdnek, akkor megállják a helyüket. 

Katalin arra is nagyon figyel, hogy a gyerekek vér szerinti szüleivel olyan kapcsolatot ápoljon, ami a fiatalok érdekét szolgálja. Frank Zoltánné kiemelte, minden nevelt gyermeke tudja, hogy korábban miért emelték ki a rendes családjukból, vagy miért helyezték át őket hozzájuk. – Ezt nem is titkolom, hanem arra törekszem, hogy őszintén tudjanak mindent a múltjukról – hangsúlyozta Katalin. 
A nevelőszülő arról is beszélt, hogy a gyerekek életében nem egyszerű időszak az, amikor vér szerinti szüleikkel találkoznak. Utána néhány nappal azonban visszarázódnak a jól megszokott családi életbe. Frank Zoltánné hozzátette, úgy érzi, sikeres a választott hivatásában. Ezt bizonyítja az is, hogy a korábban nevelt ikrek a mai napig hazajárnak, és a nem igazi unokáikat is elviszik hozzájuk. 

Még lehet jelentkezni nevelőszülőnek

A somogyi nevelőszülői hálózat a Református Szeretetszolgálat égisze alatt működik. Jelenleg 58 településen nevelnek gyerekeket. Ahhoz, hogy valaki nevelőszülő legyen 60 órás alaptanfolyamot kell elvégeznie. Majd miután az első gyereket kihelyezték a családhoz, két éven belül egy 500 órás OKJ-s képzést, vagy a Központi Oktatási Program alapján szervezett 240 órás képzést is kell teljesíteni. A nevelőszülőség munkaviszony, melyért fizetés jár. Ennek összege jelenleg minimum az idéntől érvényben lévő legkisebb munkabér 30 százaléka. Más illetményt is kapnak és a szeretetszolgálat is igyekszik támogatni munkájukat. Jelenleg 40 nevelőszülői családra lenne szükség Somogyban, a Kaposváron november 15-én induló tanfolyamra a [email protected] címen lehet jelentkezni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában