Ünnepélyes meleg

2023.10.04. 17:30

Elindult! Faaprítékkal farag a gáz árán Kaposvár

A Zöld Fűtőmű is biztosítja a távhőellátást Kaposváron az idei fűtési szezontól. Szerdán átadták a Füredi úton található főként faaprítékkal működő fűtőművet. A beruházáshoz több mint 4 és fél milliárd forint támogatást adott az állam.

Marosi Gábor

Szimbolikusan, egy gombnyomásra indította el a fűtőművet Koncz Zsófia az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese és Szita Károly Kaposvár polgármestere szerda délután. Az eseményen elhangzott, az elmúlt években folyamatosan bővítették a távhőrendszert a városban. Jelenleg 6900 lakás és 305 közintézmény, köztük a kórház is távhővel ellátott. Szita Károly beszédében kiemelte, még idén három intézmény, a zeneiskola, az Együd Árpád Kulturális Központ és a mentőállomás csatlakozik majd a távhőszolgáltatáshoz.

 

– Azért fontos ez a beruházás, hogy a kaposváriaknak megfizethető áron tudjuk biztosítani a távhőt – hangsúlyozta Szita Károly. – Ez a gazdaságos üzemeltetés azt is jelenti, hogy több pénzünk lesz más fontos beruházásra, utak, járdák felújítására. Idén a távfűtés működéséhez szükséges gáz vásárlására 2,6 milliárd forintot terveztünk. A Zöld fűtőművünkkel a vásárolt földgáz 57 százalékát tudjuk kiváltani, így a költségeink a harmadára csökkennek majd. A fenntarthatóságot is szem előtt tartottuk, amikor belevágtunk a fejlesztésbe. A biomassza, amivel működik a rendszer, az megújuló energiaforrás, így új fűtőművünk is klíma- és környezetkímélő, tehát az egészségünket is szolgáló megoldás. A Zöld fűtőművet a kapcsolt energiával együtt – mely gázmotor – 93 százalékban megújuló energiával működtetjük – tette hozzá Kaposvár polgármestere.

Szita Károly arról is beszélt az eseményen, hogy 2022 előtt a villanyra és a gázra 1 milliárd 600 millió forintot költött a város. Erre az évre már 4,6 milliárd forintot kellett volna tervezniük, amiben a távhő ára nem volt benne. Kiemelte, voltak olyan hónapok, amikor a távhő előállítás költségei az orosz-ukrán háború előtti időszak tizenhatszorosára növekedett meg.

 

Hatékonnyá vált a szolgáltatás 

Koncz Zsófia miniszterhelyettes az átadón hangsúlyozta, Kaposvár elképzelései a nemzeti energia stratégiával nagyon jól összecsengenek. – A városi fűtési módokat nagyon jól alkalmazzák, a mai nap is ennek az egyik mérföldköve – emelte ki a politikus. – Emellett 2021-ben egy hatalmas méretű napelemparkot adott át a város, mely mintegy 55 ezer ember éves áramszükségletét, valamint a közintézmények energiaellátását és a közvilágítását is fedezi. Az utcai ledes lámpatestek vezérelhetők és fényerő szabályozóval ellátottak – mondta a miniszterhelyettes. Koncz Zsófia hozzátette, a biomassza alapú, zöld fűtőműre a lakosság 30 százalékának otthonát kötötték rá, akik 36 kilométer hosszúságú vezetéken kapják a szolgáltatást. A beruházással a távhőrendszer most már hatékonynak számít – mondta a politikus. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában