Helyi közélet

2023.10.22. 12:22

Erre figyelj, ha drónt vennél ajándékba

Mindannyian csodáljuk a drónokkal készített gyönyörű balatoni felvételeket, de jó, ha tisztában vagyunk vele, akár bűncselekményt is elkövethetünk egy drón távpilótájaként, ha nem tartjuk be a drónhasználathoz kapcsolódó szabályokat.

Sonline.hu

Forrás: parrot.com

Ha drónt szeretne vásárolni a család, akkor érdemes tisztában lenni a legfontosabb szabályokkal. Dr. Bertényi Imre, legfőbb ügyészségi ügyész a Facebookon magyarázza el, hogy melyek lehetnek a drónnal elkövetett közlekedési bűncselekmények.

– A drónt reptető távpilóta tulajdonképpen ugyanazokat a közlekedési bűncselekményeket elkövetheti, mint általában a légijármű-vezetők.

– magyarázza a kisfilmben Dr. Bertényi Imre.

Mint mondta, Magyarországon arra is volt példa, hogy repülőtér légterébe vezették a drónt, ami az légi közlekedés veszélyeztetésének minősül.

Abban az esetben, ha a repülőtér üzemében jelentős mértékű üzemzavar keletkezik, akkor a drón reptetetője a közérdekű üzem megzavarását is megvalósíthatja.

2019 októberében a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér légterében észlelt az irányítótorony drónt, ami miatt a repülőteret teljesen le kellett állítani, a felszállásokat, leszállásokat szüneteltették. – Ez nagyon súlyosan sértette a repülésbiztonságot, amellett, hogy ez a cselekmény természetesen légi közlekedés veszélyeztetésének a bűntettének minősül, hiszen ez egy szándékos berepülés volt, emellett a közérdekű üzem megzavarása is felmerült, hiszen a repülőtér üzemében emiatt egy jelentős mértékű zavar keletkezett – emlékeztetett az ügyész.

Ittas vezetés, segítségnyújtás elmulasztása

Ha a drónpilóta egy magasfeszültségű távvezetéknek vezeti a drónt, amire szintén gyakran sor kerül, az szintén közérdekű üzem megzavarásának minősül abban az esetben, ha az elektromos hálózat kiesése miatt jelentős lesz ez az üzemzavar.

Az ügyész szerint a távpilóta a légijármű felelős parancsnokaként az ittas, vagy bódult járművezetést is el tudja követni egy speciális légi járművel.

Sőt – adott esetben – a segítségnyújtás elmulasztását is megvalósíthatja a drón reptetője.

A büntetőjogi fenyegetettségben nincs különbség aszerint, hogy egy távpilóta vagy bármely más légi jármű vezetője követi el a cselekményét. Természetesen mindig az adott ügy egyedi körülményei alapján kell megvizsgálni a bíróságnak, hogy milyen jogkövetkezményt alkalmaz. Ennek során nyilván

figyelembe kell venni, hogy hobbi célú felhasználóról van szó, engedélyköteles, vagy speciális műveleti kategóriájú drón távpilótájáról van szó.

Ha nem játék, akkor regisztrálni kell

A 2021-ben hatályba lépett "dróntörvény" szerint játéknak nevezzük azt a pilóta nélküli légijárművet, amely megfelel a játékokra vonatkozó előírásoknak:

120 gramm alatti tömegű, és adatrögzítővel, például kamerával fel nem szerelt, továbbá a távpilótától legfeljebb csak 100 méterre képes eltávolodni.

A többi drónt regisztrálni kell!

Magyarországon minden olyan drónt regisztrációköteles, ami az alábbi feltételek egyikének megfelel:

  • Felszállótömege meghaladja a 120 g-ot.
  • Adatrögzítésre alkalmas (képi-, vagy hangfelvételek rögzítése).
  • Az európai irányelvek szerint nem számít játéknak.
  • A pilótától képes 100 méternél messzebb repülni.

A drónoknak három típusa van: nyílt, speciális és engedélyköteles kategória.

Légtérhasználat

A nagyobb tömegű drónoknál ma már alapvetés, hogy nem lehetnek anonimek, ez négy-öt éve még másképp volt – hívja fel a figyelmet Dr. Bertényi Imre. A 250 gramm feletti felszálló tömegű drónok reptetőinek:

  • üzembe tartói nyilvántartásban kell szerepelni,
  • felelősségbiztosítással kell rendelkezni,
  • regisztrálni kell a légi forgalmi irányítószolgálatnál, vagyis a Hungarocontrolnál az ügynevezett My Drone Space alkalmazásra.

Ezután válunk jogosulttá, hogy ekkora drónnal repüljünk.

Ha lakott terület felett reptetjük, akkor eseti légtér iránti engedélyt is kérni kell, a lakosság magánszférája érdekében. Ezt a katonai légügyi hatóság engedélyezi. A tényleges használat előtt a légteret aktiválni kell.

A fő szabály pedig az, hogy a pilóta nélküli jármű vezetője parancsnokká lép elő, kötelessége ügyelni arra, hogy minden más légi járműtől biztonságosan elkülönítve reptesse a drónt, és felel a felszínen tartózkodók biztonságáért is.

forrás: likebalaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában