Vásár

2023.10.15. 14:00

Ezrek álltak sorba az olcsó könyvekért a kaposvári piacon

Minden károgás ellenére – hogy könyvet már nem veszünk kezünkbe az internet miatt– könyv nem maradt raktáron azon a kiárusításon, amit vasárnap rendeztek a kaposvári Nagypiacon. Az apró szépséghibák miatt leárazott kötetekért várakozók annyian voltak, hogy a sor kilógott a nagycsarnokból.

Kovács Gábor László

Fülöp József és felesége Szulokról ötven kilométert utazott, hogy bejusson a kedvezményes könyvvásárra, kifejezetten ezért jöttek Kaposvárra. 

– Főleg a szépirodalmat szeretem, nyugdíjasként van időm olvasni – pakolta el az asszony a frissen vett köteteket és egy puzzle-t. 

– Fél órát kellett sorban állnunk, mert rengetegen voltak, de mindenki türelmes és udvarias volt – mondta a szuloki férfi. – A vidéki téli estéken az idén is lesz mit olvasnunk.     

A 67 éves Helyes Sándort megragadta a nagy tömeg látványa. 

– Engem utoljára 1989 március 15-én lelkesített így a sokaság – mondta a nyugdíjas kaposvári férfi. – Ilyenkor látszik, hogy olvasnak még az emberek. Én a regényeket kedvelem. Hogy drága-e a könyv? Viszonyítsuk egy doboz cigaretta árához, és mindjárt másképp fest az ügy. 

 

Gönye Péterné nagymamaként a négy unokájával együtt érkezett. Szépirodalmat, gyermekkönyvet, ismeretterjesztő műveket egyaránt kerestek. A nagycsaládban fontos, hogy olcsón jussanak könyvhöz, és jó, ha otthon gyakran találkoznak könyvvel a gyerekek, mondta. Meglepődött a sok emberen egy fiatal édesapa, aki gyerekkönyvekért jött elsősorban. A taszári Tóth Tamás abban a reményben jött, hogy olcsón vásárolhat az első osztályos kisfiának, hogy el tudja kezdeni az olvasást.  

Az Alexandra könyvkiadó hat társkönyvkiadóval egyetemben szervez hasonló könyvvásárokat az ország több pontján vásárcsarnokokban. 

– Ez az egyik legjobb módja annak, hogy behívjunk olyanokat is a piacra, akik egyébként nem látogatnának el – mondta Róna Ágnes, a piac ügyvezető igazgatója. – Jó látni, hogy az emberek rendezetten, kitartóan képesek sorban állni a könyvekért, de viszonylag gyorsan halad a sor, bár több ezer emberről van szó. Az a tapasztalat, hogy nagyvárosokban mindenütt három és négyezer ember közötti érdeklődővel lehet számolni. 

 

Mindenkinek elérhetővé tennék az olcsó könyveket

Száz forinttól indulva voltak könyvek 300, 500 vagy 700 forintos áron, egészen a több ezer forintos kategóriáig, de a drágábbakon is lehetett spórolni, mert nem a bolti áron kapták meg a vevők. Sok teljesen ép kiadvány volt leárazva, más köteteknek apró esztétikai sérülése volt, de ezeket feltüntették. Kiegészítőket is árultak a színezőktől, ceruzáktól, a csomagolópapírig, gyertyákig. Kaposváron ez volt az első ilyen alkalom a piacon, de a nagy érdeklődést látva biztosan visszatérnek, állította Matyi Alexandra, az Alexandra kiadó csoportvezetője, aki kitalálta az egynapos könyvvásár ötletét, hogy mindenkinek elérhetők legyenek az olcsóbb könyvek. Vasárnap Kaposvárra több mint 15 ezer kötetet hoztak.     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában