Fotók

2023.10.15. 09:00

Floridai világversenyen volt egy lépésre a legjobb tűzoltóktól Bodó László

A napokban érkezett haza az a két somogyi tűzoltó, aki részt vehetett a Fire­fighter Combat Challenge világbajnokságon.

Góz Lilla

Ifjabb Bodó László és Kiss János Floridában versenyzett, utóbbi önkéntes tűzoltó Lion’s Den-tagságot szerzett, és három cseh versenyzővel csapatban is bejutottak a selejtezőbe, de a második körben az amerikaiak kiejtették őket. 

Tizenhét ország háromszázötven tűzoltója vett részt a Fire­fighter Combat Challenge világbajnokságon Floridában. A két magyar versenyző – ifjabb Bodó László és Kiss János – kalandos körülmények között érkezett meg a verseny helyszínére, a floridai Stuart városába. – A tizenöt órás utazás után a repülőtéren kiderült, hogy Jani komplett versenycsomagja eltűnt, így a bajnokságon a társaktól kapott ruhában, felszerelésben, valamint az én sisakomban vehetett részt – mondta el ifjabb Bodó László. Hozzátette: az időjárás nagyon megterhelő volt, 35 fokot mértek, és 70 százalékos páratartalom társult hozzá. 

– A feladatok az európai versenyekhez hasonlóak voltak. Tömlővel kellett emelkedőre felfutnunk, lefutnunk, vízszintesen ütni az üllőt kalapáccsal, szlalomozni, és a 110 kilós tömlőt kihúzni egy megadott távolságra – sorolta a feladatokat a Kötél egyesület önkéntes tűzoltója. Megjegyezte: mindketten hónapokon át készültek a versenyre, s előtte cseh, osztrák, német megmérettetéseken is szerepeltek. 

– Azzal a céllal mentem ki, hogy hivatalosan is sikerüljön megfutni azt az időt, ami a Lion’s Den elitklubjába jelenti a belépést. A cél előtt 10 méterrel technikai hibát vétettem, és emiatt elestem – mondta el ifjabb Bodó László. Hozzátette: ha nem esik el, akkor egyéniben kvalifikálhatta volna magát, s bekerült volna a világ ötven legjobbja közé. 

– Borzalmas érzés pár lépésre a céltól elbukni, de fel kell állni és újra küzdeni – jegyezte meg a kaposvári önkéntes tűzoltó.

Kiss János bolhási önkéntes tűzoltónak szerencsésebben végződött az amerikai verseny. Elmondta: korcsoportjában 120 másodpercen belül kellett teljesítenie a pályát ahhoz, hogy kiérdemelje a Lion’s Den-tagságot, és sikerült is neki, így Magyarországon elsőként kapta meg az elismerést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában