Egyensúly

2023.10.24. 20:00

Kevés a férfipedagógus a somogyi általános iskolákban

Bár némely igazgató azt mondja, már annak is örülne, ha most rögtön találna egy bármilyen szakos pedagógust. A Siófoki Tankerületi Központhoz tartozó intézményekben a dolgozók nem egész 20, a kaposváriban 15 százaléka férfi.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskolában jelenleg 18 pedagógus dolgozik, köztük négy férfi, két tanító és ugyanennyi szaktanár. Tóthné Bali Klára igazgató érdeklődésünkre elmondta, nemcsak a gyerekek oktatása, hanem nevelése szempontjából is szükség lenne még férfiakra. Azonban évek óta tartó tendencia, hogy náluk is többen vannak a nők. 
A hetesi Somssich Imre Általános Iskolában ennél is rosszabb az arány. Papp-Laczó Zita az intézmény vezetője kérdésünkre elmondta, a 11 női pedagógus mellett 2 férfi dolgozik. Az igazgató hozzátette, fontos volna, hogy a nemek aránya kicsit változzon, de már annak is örülne, ha most rögtön találna egy bármilyen szakos pedagógust a napközibe, és a rajzoktatásban is kellene segítség. 
A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna református intézmény általános iskolájában a pedagógusok egyharmada, tizenhatból öt férfi. Farkasné Papp Ágnes igazgató kiemelte, nem nézik, hogy milyen nemű tanárt vesznek fel, az a fontos, hogy olyan végzettségűt találjanak, amilyenre éppen szükség van, és elkötelezett legyen az egyházi oktatás mellett. 

Nyilván az egyensúly miatt fontos, hogy legyenek férfitanárok, mert bizonyos viselkedésmintákat ők tudnak átadni a gyereknek, illetve más problémamegközelítéssel dolgoznak 

– hangsúlyozta Farkasné Papp Ágnes
A Siófoki Tankerületi Központhoz tartozó általános iskolákban jelenleg 966 pedagógus áll alkalmazásban, melyből 186 férfi. A Kaposvári Tankerületi Központhoz tartozó általános iskolákban összesen 1350 pedagógus dolgozik, 209-en férfiak. Ez az arány évekkel ezelőtt is hasonló volt. 

Fotó: Lang Róbert

A női tanárok általában szigorúbbak 

A kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont általános iskolájában az 54 tanító-tanár közül 15 férfi. Varga Bálint igazgató elmondta, kiegyensúlyozottabb lenne a tanári kar, ha több férfi lenne. Évtizedekkel ezelőtt még ők domináltak, manapság azonban az új állásokra is inkább nők jelentkeznek. Varga Bálint hozzátette, vélhetően az egzisztenciális lehetőségek is befolyásolják a nemek arányát. Lukács Anett, a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola és Óvoda vezetője szerencsésnek mondhatja magát. Az iskolában a 13 pedagógusból négy férfi, és az egy óraadó tanár is a férfiak táborát erősíti. Lukács Anett kiemelte, ez az arány a gyerekekre is hatással van és máshogyan viszonyulnak a pedagógusokhoz. Hozzátette, a férfitanárok náluk kevésbé szigorúak és könnyebben kötnek kompromisszumot a diákokkal, mint a nők. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában