Fotók és videó

2023.10.08. 12:50

Kiderült ki főzi a legjobb hal- és vadételt e vidéken

A Füstbenjáró csapat főzte a legjobb vadételt a III. Hal- és Vadpörkölt főző versenyen Rádpusztán. A halételek versenyében az András büfé csapata diadalmaskodott. Siófokon is rotyogtak a halételek a kondérban. A településen 10. alkalommal szervezték meg a Halfesztivált.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth_Levente

Labdarúgók helyett szakácsok és főzőcsapatok vették birtokba a rádpusztai gasztro élménybirtok futballpályáját a hétvégén. A 27 induló közül 15-en vadat, 12-en valamilyen halételt készítettek el. Németh Tamás, a Füstbenjáró csapat séfje vaddisznó tokánnyal nevezett a versenyre, melyet meg is nyert. Főztje attól volt másabb, mint egy pörkölt, hogy a főzés elején a paradicsomot belepirította, melytől az étel jellege és az állaga is másabb lett. A különleges tokány kamadóban, faszén melegítéssel készült, füstölőfának pedig cseresznyét dobtak a tűzre. A vaddisznó tokányt zalai dödöllével szolgálták fel.

Vincze András, a balatonszemesi András büfé tulajdonosa is fakanalat ragadt szombaton. Bográcsában öt és fél kiló balatoni pontyból készült halpaprikás. Vincze András lapunknak elmondta, már 41 éve dolgozik a Balatonnál, négy kilométerre Rádpusztától, ezért kötelessége is, hogy elinduljon a versenyen. Az ételeket neves szakácsok, séfek is bírálták. Az ítészek között volt Széll Tamás Michelin-csillagos konyhafőnök, aki érdeklődésünkre elmondta, minden évben szívesen vállalja a bírálatot. Az ételekről úgy dönt, vagy jó, vagy nem jó, amit kóstol.

Vélhetően Siófokon a X. Halfesztiválon is hasonló módszerrel döntötték el ki nyerje meg a Hal Piknik elnevezésű főzőversenyt, melyet civil szervezeteknek, egyesületeknek hirdettek meg. A jubileumi eseményen 24 közösség mérkőzött meg egymással. A győztes a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csapata lett. A női alakulat ropogós halszeleteket készített tárcsán grillezett zöldségekkel és joghurtos fokhagymás öntettel. Takácsné Czipp Olga a máltaisok szakácsa érdeklődésünkre elmondta, korábban még nem főztek a halfesztiválon, ezért külön öröm számukra, hogy megnyerték a versenyt.

Oroszvári Gyuláné, a Kálmán Imre Művelődési Központ művelődésszervezője kérdésünkre azt mondta, a korábbi évek tapasztalatai alapján is elmondható, hogy a halfesztivál Siófok legrangosabb eseménye, mely szezonon kívül is több ezer látogatót vonz minden évben. A víztorony környékén több vendéglátós igyekezett minél különlegesebb étellel odacsalni az érdeklődőket. A legjobb éttermet a Fish Food díjjal jutalmazták.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában