Örökség

2023.10.26. 16:36

Kiemelték a Balatonból a világháborús vadászrepülőroncsot

Kiemelték a Balatonból a második világháborúban a tóba zuhant, magyar felségjelzésű Messerschmitt Me-109 típusú vadászrepülőgépet Balatonakarattyán, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia-központnál október 26-án, csütörtökön. Az eseményen részt vesz mások mellett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kajári Ferenc altábornagy, a honvéd vezérkar főnökének helyettese és Kontrát Károly országgyűlési képviselő is.

Kovács Erika

[email protected]

Antal László, a Magyar Honvédség Honvéd Vezérkar kiképzési csoportfőnökségének csoportfőnöke köszöntője után Szentkirályi Alexandra azt mondta, egészen különleges leletet találtak a Balatonban, melynek egyedülálló had- és ipartörténeti jelentősége van. A kormányszóvivő méltatta a hazai gyártású gépet és az összefogást, ami a kiemelést kísérte, miszerint 80 év után felszínre hozták a vadászrepülőt. 

A szónok felidézte, Beregszászi Sándor vezette a gépet, mely a Balatonba zuhant egy amerikai géppel való légi csata után. A fiatalember szolgálatteljesítés, a haza védelme közben lelte a halálát. – Egy ilyen hősi cselekedet mindenkor megérdemli az emlékezést az utókor részéről – vélekedett Szentkirályi Alexandra. 

Kontrát Károly országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke hangsúlyozta, a Magyar Honvédség alakulatainak összefogásával sikerült kiemelni az 1944 nyarán a Balatonba zuhant gépet, amit a győri Magyar Vagon- és Gépgyárban gyártottak. A képviselő elismeréssel beszélt a gépet vezető, 21 éves Beregszászi Sándor szakaszvezetőről, aki a Magyar Királyi Honvéd Légierő kötelékében harcolt. –Tisztelet Beregszászi Sándornak és bajtársainak, akik a haza védelméért harcoltak, és a túlerővel szemben is bátran küzdöttek. A tó megőrzött számunkra egy kincset, hangsúlyozta a képviselő, majd elismeréssel szólt arról, hogy a roncs a világon egyedülálló, melyhez hasonló, magyar gépet sehol nem találtak. 

Az Me-109 repülőgépről, valamint a Messerschmitt-roncsról Kajári Ferenc altábornagy, a honvéd vezérkar főnökének helyettese és Magó Károly zászlós beszélt. Utóbbi indította el 2020-ban a vadászrepülőgép Balatonból történő kiemelésének folyamatát. A helyszínen megtudtuk, a roncsot Fiel László gödöllői horgász találta meg 2011-ben a tóban, melyre egy horgásztársa hívta fel a figyelmét. Most örömmel látta, hogy felszínre hozták a vadászrepülőt, melyet a tervek szerint a rendbetétel, restaurálás után múzeumban lehet majd megtekinteni. 

A meghívottak egyébként a Balatonon tekinthették meg a roncsmentő akciót, ahová – a parttól három-négy kilométerre – kihajóztak. Ott szakemberek a roncsot kiemelték a vízből és áthelyezték egy uszályra, azon vontatták ki a parthoz, majd daru segítségével partra tették az eddig megtalált többi darab mellé (a kiemelést ugyanis már október első felében megkezdték). A helyszínen bemutatták azokat az eszközöket is, melyekkel felszínre hozták a négy-öt méter mélyen lévő gép darabjait, melyeket vastag iszapréteg borított.  

 

A gép tervezője, Wilhelm Emil „Willy" Messerschmitt a fejlesztés megkezdésekor még a Bayerische Flugzeugwerke AG (Bf) alkalmazottja volt, majd 1938. július 1-jétől a cég felvette a Messerschmitt AG (Me) nevet.  Ezért minden olyan fejlesztés, ami e dátum előtt kezdődött, Bf néven futott továbbra is, a később indított fejlesztéseknél viszont a Me jelzés volt használatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában