Tűzifa

2023.10.18. 09:00

Megérkezett a falu tüzelője, befűthetnek a nélkülözők

Több somogyi településre már megérkezett a szociális tűzifa. Az igényléseket már leadhatják a helybeliek. Az önkormányzatok novembertől tervezik a tüzelő osztását. Idén 228 somogyi település 433 millió forint értékben vásárolhat tűzifát.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Megérkezett a szociális tűzifa Hácsra. A kultúrház udvarára borították le a téli tüzelőt, amelyet köztéri kamerák figyelnek. 
– Tavaly 72 köbméter fát kaptunk, idén 58 köbméter érkezett. A hácsiak október 30-áig pályázhatnak és a képviselő-testület döntését követően november végén tervezzük kiosztani a tűzifát – mondta el Kiss-Csökli Orsolya, Hács polgármestere. Hozzátette: kifogásolja, hogy a jogosultak köre évek óta nem változott. – A családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a 71 250 forintot és így a 77 ezer forintot kereső közmunkások is kiesnek a jogosultsági körből – mondta. –Ha az állam nem emel a maximális jövedelemhatáron, akkor mi fogjuk módosítani a helyi rendeletünket emiatt – jegyezte meg a polgármester. 
– Harmincnyolc köbméter szociális tűzifát kaptunk és hónap végére ígérték a szállítást – mondta el Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere. Hozzátette: a szállítást az önkormányzat kasszájából finanszírozzák és karácsony előtt mindenkinek házhoz viszik a téli tüzelőt. – Nagy az igény rá, s egy-egy családnak 1-1,5 köbméter fa jut. Sajnos az idén nem tudjuk ezt kipótolni az önkormányzati kasszából. 
 

433 millió állami forintból vehetnek tűzifát a somogyi falvak



A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint csaknem 433 millió forint értékben vásárolhatnak szociális tűzifát a somogyi önkormányzatok idén. Összesen 228 település nyújtott be pályázatot és mindannyian nyertek. Tavalyhoz képest négy településsel több kapott támogatást, amelynek mértéke 396 millió forintról 37 millió forinttal emelkedett. Idén Nagybajom nyerte el a legnagyobb összeget szociális tűzifára, 8,8 millió forintból vásárolhatnak téli tüzelőt. A legkevesebbet Kára kapta 53 ezer forint értékben. A vármegyében több faluba már ki is szállították a téli tüzelőt. A legtöbb település a Sefag Zrt.-től rendelt. A somogyi települések azt tervezik, hogy novembertől kezdik kiosztani a téli tüzelőt. 


 


Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában