Chef

2023.10.25. 07:00

Préselt kappan juttatta dobogóra a marcali szakácsokat

Préselt kappan terrine és mangalica duett meghozta a sikert a marcali szakács tanulóknak. A három fős csapat az OMÉK-en rendezett II. Lukács István Emlékversenyen az első főzési napon második helyezést szerzett.

Góz Lilla

Címvédőként érkezett a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület Lukács István emlékversenyére a Siófoki Szakképzési Centrum Hikman Béla Szakképző Iskola szakács csapata.  Kerner Krisztina, az iskola igazgatója elmondta: idén Budapesten, az OMÉK területén rendezték meg az országos döntőt. A csapatoknak egy előételt, és egy főételt kellett a zsűri elé tálalni. – A marcali diákjaink pénteken versenyeztek a pécsi és szekszárdi diákokkal és a második helyezést sikerült megszerezniük – tette hozzá az igazgató. Megjegyezte: összesen a három nap alatt kilenc csapat versenyzett egymással és a diákok között minden nap eredményt hirdettek. – Sajnos a tavalyi bravúrt nem sikerült megismételni, de a második helyezésnek is nagyon örülünk – tette hozzá az igazgató.

 

A csapatot Balaicza Patrícia, Berki Tíria Blanka, Kovács Kornél Valentin alkotta. A diákokat Ható András mesterszakács és Mészáros Zoltán szakoktató készítette fel. –  Nehezebb volt az idei verseny, mint a tavalyi, a döntőben 240 perc alatt kellett elkészíteni a menüsort, az oktatók nem nyúlhattak az ételekhez, csak szóban segíthették diákjaikat – mondta el Ható András mesterszakács. Mészáros Zoltán, szakoktató elmondta: a tanulók préselt kappan terrinet tálaltak dijoni mustárdresszingbe forgatott kerti salátával. Főételnek mangalica tarját készítettek házilag kovászolt zöldbabbal töltve, mangalica mozaikot kakukkfüves puliszkával, zöldborsó textúrával és vajon párolt sárgarépával. 

 

– A mangalica, a kappan és hüvelyes zöldség volt a kötelező elem, a szakmai zsűri véleménye szerint nagyon összeszedett volt a csapatunk és mindössze 1-2 pont döntött a helyezések között – jegyezte meg a szakoktató. Kiemelte: a diákok nagyon lelkesek voltak, a verseny előtt el kellett küldeni a menükártyát és az elkészült ételek fotóit. – A felkészülés során tíz kappant elfőztünk, mire összeállt teljesen a menüsor és a verseny reggelén küldünk egy sms-t Bocskoréknak, akik a Retro Rádión át kívántak sok szerencsét a főzéshez – mondta mosolyogva Mészáros Zoltán.  A Lukács István emlékversenyen az összesített eredmény alapján az abszolút első helyet a székesfehérváriak csapata nyerte el. A marcali diákokra egy újabb verseny vár, csütörtökön Siófokon a Krúdy Napon mutatkoznak be szakács, cukrász és pincér tanulóik, akik a fenntarthatóság jegyében nyúlból készítenek menüsort.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában