2023.10.15. 17:15
Sok sós nasit eszünk
A legtöbb sós pálcika a téli időszakban fogy, ami kifejezetten a karácsonyi, valamint a szilveszteri családi és társasági összejöveteleknek köszönhető, de jelentős volument fogyasztunk a nyári időszakban a családi, baráti grillpartik, összejövetelek alkalmával is – árulta el Konkoly László, a Csipet Sós Pálcika és Perec Gyártó ügyvezető igazgatója. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a sós ropogtatnivalók továbbra is népszerűek a magyarok körében.
„Hogy mennyire jelentős a magyarok impulzus vásárlása azt jól mutatja, hogy míg külföldön inkább a nagy kiszerelések mennek a sós pálcikák, vagy a sós perecek terén, addig idehaza a ropi esetében kifejezetten a kicsi, 40-45 grammos kiszerelés nagyon népszerű” – hívta fel a figyelmet Konkoly László. Hozzátette, hogy míg máshol nagyban tervezik a vásárlások nagy részét addig Magyarországon inkább az adott pillanatra, vagy alkalomra szeretnek bevásárolni az emberek. A kicsi kiszerelésű ropi mindemellett az iskolatáskában is igen népszerű „biztonsági tartozéknak” számít.
Érdekesség, hogy Magyarországon évente hozzávetőlegesen 4000-4500 tonna sós pálcikát gyártanak, amelynek majdnem a felét a Csipet Land Kft állítja elő. Kétség nem fér hozzá, a sós pálcika remek választás, hogy mindig rendelkezésre álljon valamilyen ropogtatni való, legyen szó kirándulásról, utazásról, családi, vagy baráti összejövetelről.
Távolabbi perspektívában nézve a magyar piacot elmondható, hogy a ropi mellett a burgonyából készült chips-ek, a liszt alapú nassolnivalók, mint a crakerek, valamint az extrudált kukoricából készült sós ropogtatnivalók, valamint az olajos magvak számítanak népszerűnek. A bio alapanyagokból készülő sós nassolnivalók viszont még nem tesznek ki jelentős mennyiséget a hazai piacon.