Helyi közélet

2023.10.02. 14:25

Terménybetakarítási hálaadó szentmise Marcaliban

A régi hagyományok folyományaként minden év őszén terménybetakarító hálaadást tartanak a Marcali szőlőhegyen lévő Szent Orbán kápolnánál, melyet az 1700-as évek végén, egy természeti csapás következtében építettek a település egykori lakói.

Kiss Kálmán

 Az egyházi és népi szokások alapján mindig Szent Mihály napjához igazították ezt az ünnepet, melyet az idén Tomanek Ferenc Áron plébános celebrált. A város új lelkipásztora a gazdák és a hívek által elhozott különféle terményeket: a különféle gyümölcsöket, zöldségeket szentmise keretében áldotta meg, majd ezután a jelenlévőkkel együtt kivonult a kápolna elé, ahol az ízlésesen feldíszített szőlőlugast, valamint a szeretetvendégség ételeit és italait is áldásban részesítette. Ferenc atya a hívekkel együtt nemcsak a terményekért adott hálát, hanem imádkozott a gazdálkodókért is, akik a betakarítást végezték. Az istentisztelet után a megjelenteket Gelencsér Róbert világi elnök és felesége, valamint Tóth Péter kínálták meg – a hívek által felajánlott – házi készítésű süteményekkel és üdítőkkel, borokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában