Fotók

2023.10.20. 15:36

Tökhalmok között aranylóan csillogott a friss somogyi méz

Vadszeder méz, színes krizantémok és mézédes sütőtök várta a vásárlókat pénteken a kaposvári nagypiacon. A visszakacsintó kellemes nyári idő a forgalmon is meglátszott, korán reggel már csak elvétve lehetett parkolót találni a környéken.

Góz Lilla

– Megcsípte kicsit a dér, így még finomabb – kínálta a sütőtököt Szili Dezső. Méretes terméséből annyit vágott, amennyit a vevő kért. – Én mindig itt vásárolok, mert finom, édes az íze – avatott be vásárlási szokásaiba Fogarasi Ferenc, elsősorban levesként és sütve fogyasztják otthon. Aki faragni szeretné a tököt, bőven találhatott kedvére valót, különböző formájú és méretű dísztökökből halmokat találtunk.

A nyarat idéző csemegekukorica mellett szelídgesztenye is több vásárlónál került a kosarakba. A piac legidősebb kofája Margit néni szárított zsályával, és gyalult tökkel is készült péntekre. Tőle nem messze Gulyás Péter csokonyavisontai méhész harmincéle különleges ízesítésű mézet kínált a klasszikus akác-, hárs és virágméz mellett.

– Feleségem természetgyógyász, ő készíti a gyógynövényes mézeket, de ma hoztunk saját gyártású viaszgyertyákat is a mézfelhozatal mellé – mutatta portékáját. Megjegyezte: vadszeder mézet is kínálnak, amely igazi különleges termékük. Ahogy szemlélődtük, szépen fogyotta hétvégi főzéshez a leveszöldség, a húsos pultok előtt is sorokban álltak a vásárlók.

– Nagyon jó árban van a csirkemell filé, ragulevest főzök belőle szombaton – mondta az egyikük. A virágosok már a közelgő Mindenszentekre készültek. Cserepes krizantémot már hatszáz forintért is vásárolhattunk, de 150-180 forintért árvácskát is lehetett találni. Aki megéhezett a vásárlás közben zöldséges marharagut kaphatott, Orbán Ágnes frissen sütött perecet kínált a vásárlóknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában