Hivatás

2023.10.03. 07:00

Továbbra is a polgárőr dönthet a szolgálata helyéről

Bekerülhet a polgárőrök alapfeladatai közé a határvédelem, ha az ország­gyűlés elfogadja a törvénytervezetet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a polgárőröket a rendőrség bármikor kivezényelheti a határra.

Marosi Gábor

Képünkön előtérben Kecse László plogárőr háttérben Dadanai János polgár őr látható

Fotó: Nagy Balázs

Erről Poór Gyula, a Somogy Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke beszélt lapunknak. Kiemelte, a polgárőrök eddig sem utasításra végeztek szolgálatot a déli határon, hanem önként vállalták a feladatot. 
– Gyakorlatilag most a gombhoz varrják hozzá az inget azzal, hogy az Országos Polgárőr Szövetség alapfeladatai közé be akarják tenni a határvédelmet – fogalmazott Poór Gyula. – A szervezeten belül már több mint öt éve működik a határvédelmi tagozat. A déli országrészben lévő egyesületek eddig is gyakran láttak el szolgálatot a határon. Tavaly márciusban Pintér Sándor belügyminisztertől érkezett egy felkérés, hogy nagyobb létszámban lenne szükség a polgárőrök munkájára. Ennek a somogyi polgárőrök is eleget tettek, és tavaly tavasszal, valamint ősszel heti váltásban tizenketten önként és dalolva mentek Csongrád-Csanád vármegyébe. Többen félreértették a mostani tervezetet, és azt gondolták, hogy nekünk muszáj menni a határra „dolgozni”. Erről nincsen szó, és arról sem, hogy a polgárőröket beintegrálnák a rendőrség kötelékébe. Egyszerűen csak aktualizálják a több mint tíz évvel ezelőtt elfogadott törvényt – tette hozzá a Somogy Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke. 
Poór Gyula arról is beszélt, a polgárőrség bűnmegelőzési feladatokkal felruházott, önkéntes civil szervezet, melynek feladata közé tartozik a közterületi járőr- és figyelőszolgálat. Munkájukkal védik és segítik a lakosságot. Azonban ha kapnak különféle felkérést, akkor eldönthetik, hogy belefér-e az idejükbe, vagy nem vállalják el. Somogyban jelenleg 85 polgárőr-egyesület működik, és összesen 2670-en végeznek önkéntes szolgálatot. Szó sincs kötelező szolgálatról, sem pedig beintegrálásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában