Képesség fejlesztés

2023.10.30. 19:51

Tudásalapú közösséget épít Kaposváron a Mathias Corvinus Collegium

Az idei tanévtől már Kaposváron is elérhetőek a Mathias Corvinus Collegium ingyenes tehetséggondozó képzései az általános iskolásoknak és a középiskolásoknak. Az ünnepélyes képviselet- és tanévnyitót hétfőn tartották az Agórában, ahol helyet kapott a polgári tudásközpont.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Ferenc Márton a Táncsics gimnázium 10. osztályos tanulója, jól teljesít történelemből, és érdekli a vallás és a politika kapcsolata. A MCC-t jó lehetőségnek tartja, hogy fejlessze a képességeit, és később szakirányban tanuljon tovább. A Mathias Corvinus Collegium 2023 tavaszán jelent meg Kaposváron, és az eddigi hónapok kemény munkával teltek, mondta Nagy Mónika, helyi képviseletvezető. Az MCC összesen 28 helyszínen van jelen Kárpát-medence-szerte, összesen 7300 fiatal oktatását látja el, ezzel hazánk, és a környező országok legnagyobb tehetséggondozó intézménye lett, mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója. Az általános iskolától egészen az egyetemi doktori képzésig kísérik el a tanulókat, és a tudás mellett egyedülálló közösséget is kínálnak. A belépőknek az MCC ott kezdődik, ahol a közoktatás véget ér, mutatott rá. Kaposváron 41 középiskolás és 15 általános iskolás diák kapcsolódott be a programba. Előadásokra, vitaeestekre, könyvbemutatókra, beszélgetésekre várnak minden érdeklődőt, tette hozzá Nagy Mónika

A tanévnyitó vendége volt Panyi Miklós, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Neszményi Zsolt, somogyi főispán, és Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke. Az MCC érkeztével régi álom vált valóra, mondta köszöntőjében Szita Károly polgármester, aki kiemelte, hogy Kaposváron tudásra építő közösséget építenek. A konzervatív tudásközpontok szerepe Magyarországon rendkívül felértékelődött, és ez egészségesebb szerkezetet teremtett a közéletben, jegyezte meg Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója. A tanévnyitón pódiumbeszélgetést tartottak Kónya Imre volt belügyminiszterrel, aki nagy dolognak tartja, hogy van olyan intézmény, amelyik felkarolja a tehetségeket, mert szerinte rendkívül fontos olyan fiatalokat nevelni, akik érdeklődnek a közélet iránt, és hajlandók plusz energiát fektetni a tájékozódásba, valamint képesek állást foglalni. Kónya Imre az ország, benne az unokái jövőjével kapcsolatban optimista, mert szerinte hazánk kedvező helyzetben marad, ha az EU tagjaként továbbra is a fejlett világhoz tartozik, és kihasználja ennek lehetőségeit, de a szuverenitásunkból csak annyit adjunk fel, amennyi a csatlakozási szerződésünkben szerepel.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában