Kaposvár

2023.11.18. 15:56

A tehetséggondozás különleges élmény

Kovács Gábor László

A régi iskolában kész tényként kellett elfogadni a tananyagot, de ma már arra törekednek a pedagógusok, hogy a gyerekek az életkori sajátosságoknak megfelelően kezdjenek olvasni, kutakodni, kísérletezni, és így felfedezni a világot. Mindez gondolkodásra ösztönöz, a gyerekek a saját útjukat járják, de ehhez fontos, hogy a mai internetes világban el tudják dönteni, hogy egy információ helytálló-e. Minderről Bencéné Fekete Andrea, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) neveléstudományi intézetének oktatásiigazgató-helyettese tartott előadást az ötödik alkalommal megrendezett Csokonai Szakmai Konferencián a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában, Gimnáziumban és Szakgimnáziumban. A Dunántúli Mandulafa Programot ismertette, amelyben az említett iskola élen jár. 

A tehetséggondozás mellett a mentorálás is a szakmai konferencia témája volt. Egy jól működő mentorált kapcsolat kihozza az alulteljesítőkből a többletet, és elengedhetetlen a sikerélményhez és a teljesítményhez, mondta Hujber Tamásné, oktató, pszichológus, a konferencia másik előadója. A folyamat lehet tudatos és megtervezett, ehhez a szükségleteket fel kell mérni. 

Összesen 105 pedagógust láttak vendégül a Gyakorlóban rendezett szakmai konferencián pénteken. Közös pályázaton vesznek részt a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskolával és Gimnáziummal, ami a gyakorlóiskolák megújításáról szól. A Fazekasból sokan jöttek el a rendezvényre, tavaly még online osztották meg a tapasztalataikat egymással és a kaposvári pedagógusokkal, tavasszal pedig a fővárosban találkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában